Český unikát. Středočeská záchranka disponuje 10 mobilními ultrazvuky do kapsy

Přístroj, který se vám vejde do kapsy a přitom může zachránit lidský život. To je mobilní ultrazvuk, který je jenom o trochu větší než třeba mobilní telefon. Novinka se postupně rozšiřuje a zkušenosti s ní mají třeba záchranáři na Příbramsku a také Benešovsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přenosný ultrazvuk Středočeské záchranky

Přenosný ultrazvuk Středočeské záchranky | Foto: Věra Hájková | Zdroj: Český rozhlas

„V přednemocniční péči je tato metoda užitečná například u tupých poranění břicha. Může nám ukázat známky krvácení do břicha,“ říká primář záchranné služby Benešov Michal Gozon. Přístroj má různé režimy snímání a přitom se vejde do kapsy.

„U Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje je situace poměrně unikátní, protože máme k dispozici deset přenosných sonografických přístrojů. V České republice, ale myslím si, že i ve světovém a evropském kontextu je to poměrně výjimečná situace,“ vysvětluje vedoucí lékař pro vědu a výzkum Roman Škulec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Středočeská záchranka má k dispozici 10 mobilních ultrazvuků. Více si poslechněte v reportáži Věry Hájkové.

„Usnadňuje a zrychluje nám to práci a zlepšuje péči o pacienty. Když zasahujeme v terénu, tak v sanitce máme velmi omezený počet diagnostických prostředků. V podstatě se musíme spolehnout jen na to, co se dozvíme od pacienta nebo okolí, co na pacientovi vyšetříme očima, rukama a můžeme zhotovit záznam EKG. A to je asi všechno,“ říká Škulec.

Sonografický přístroj dává záchranářům úplně nové možnosti. „Můžeme se podívat přímo do pacienta, jestli srdce a plíce pracují správně, jestli pacient nekrvácí do břišní dutiny a podobně. Tato jedinečná možnost umožňuje rozhodnout o tom, jestli pacient potřebuje nějakou speciální léčbu a hlavně kam pacienta budeme transportovat,“ dodává Škulec.

Pokud je to třeba, zdravotníci mohou pacienta převést přímo na specializované pracoviště a ušetřené minuty mohou být rozhodující.

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme