Čeští poslanci vlastní pistole, pušky i brokovnice. Zemanova slova o ozbrojování většina odmítá

ANKETA. Pistole pro osobní ochranu, pušky a brokovnice k lovu nebo sportovní střelbě. Čeští poslanci a poslankyně vlastní množství různorodých zbraní, ukázal průzkum Zpravodajského webu Českého rozhlasu. Ze 103 došlých odpovědí členů dolní komory (oslovili jsme všech 200) zároveň vyplývá, že přibližně každý pátý vlastní zbrojní průkaz a zbraň. Pokud by chtěli, mohou ji nosit i do sněmovny. Převážná většina zákonodárců také odmítla postoj prezidenta Miloše Zemana, podle kterého by se Češi měli kvůli terorismu ozbrojovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení, Smith & Wesson

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení, Smith & Wesson | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„Dřív jsem byl proti držení příliš velkého počtu zbraní, po těch útocích si to už nemyslím," řekl na konci července prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na útoky v německém Würzburgu, Mnichově a Ansbachu a také ve francouzském Nice.

Přibližně dvě třetiny z těch zákonodárců, kteří Zpravodajskému webu Českého rozhlasu v průzkumu odpověděli, se ale od těchto slov hlavy státu distancovaly.

PŘEHLEDNĚ: Má váš poslanec zbrojní průkaz a zbraň? Podívejte se na zákonodárce od A po G

Číst článek

Každý občan, který splní podmínky dané zákonem, by měl mít podle poslanců a poslankyň právo si zbraň pořídit. Současná pravidla měnit nechtějí. „Legislativa ohledně držení střelných zbraní je vyvážená a optimální,“ hodnotí například Richard Dolejš z ČSSD.

Zákonodárci nicméně často dodávají, že za bezpečnost lidí má zodpovídat hlavně stát a policie nebo armáda. „Jakkoliv považuji za důležité právo občanů při splnění zákonných podmínek držet střelnou zbraň, jsem přesvědčen, že v boji proti terorismu je zcela nezastupitelná role bezpečnostních sborů státu,“ vysvětluje poslanec TOP 09 Zdeněk Bezecný.

Stejné argumenty použil i ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO: „Jde o svobodné rozhodnutí každého jedince. Nevyřeší to ale otázku národní bezpečnosti. Tu musí zajistit armáda, policie a další bezpečnostní složky.“

PŘEHLEDNĚ: Má váš poslanec zbrojní průkaz a zbraň? Podívejte se na zákonodárce od H po P

Číst článek

Někteří zákonodárci také namítají, že osobním držení zbraní nelze bojovat proti terorismu.

„Nemyslím si, že by více zbraní mezi lidmi přispělo k větší bezpečnosti a k boji proti terorismu. Tudy cesta podle mě nevede. Již dnes je v České republice dostupné velké množství zbraní a umožňovat lidem, aby měli více zbraní v domácnostech, není podle mě šťastné,“ doplňuje ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Zvýšení počtu zbraní mezi lidmi, podobně jako třeba ve Spojených státech, by navíc podle některých s sebou neslo negativní faktory.

„Nejsem pro hromadné ozbrojování občanů. Mám obavu, aby to nedopadlo jako v USA, kde je mezi lidmi spousta zbraní a dochází k častým útokům nezodpovědných jedinců,“ podotýká Miloslava Rutová z hnutí ANO.

PŘEHLEDNĚ: Má váš poslanec zbrojní průkaz a zbraň? Podívejte se na zákonodárce od R po Ž

Číst článek

„Čím více bude střelných zbraní v domácnostech, tím vzniká větší pravděpodobnost, že může dojít k neštěstí v případech, které s terorismem vůbec nesouvisí,“ dodává místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miloslava Vostrá.

Část poslanců a poslankyň se ale za prezidenta postavila. „Teroristickému útoku sice vyšší míra ozbrojení veřejnosti nezabrání, může ale dle mého názoru například pomoci zmírnit následky v případech takzvaných masových střelců,“ domnívá se Miloš Babiš z hnutí ANO.

S tím souhlasí i Martin Lank z hnutí Úsvit - Národní koalice. „Policie nemůže být všude hned a v případě útoku mohou hrát i vteřiny velice významnou roli. Odborníci z praxe, jako je třeba bývalý šéf Interpolu nebo současný šéf českého Útvaru rychlého nasazení, se shodují - ozbrojená veřejnost je jednou z mála možností, jak účinně omezit následky útoků na tzv. měkké cíle,“ upozorňuje poslanec.

S názorem hlavy států na ozbrojování občanů souhlasí také Adolf Beznoska z ODS. „Myslím, že každý se může ve zdivočelé době dostat do situace, kdy se bude muset bránit šílencům na ulici sám.“

Zbrojní průkaz a zbraň vlastní pětina ze zákonodárců, kteří odpověděli

Zbrojní průkaz vlastní 23 ze 103 poslanců a poslankyň, kteří se průzkumu Zpravodajského webu Českého rozhlasu rozhodli zúčastnit. Dalších 11 zákonodárců o něm někdy uvažovalo, jako šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, nebo stále ještě uvažuje, mimo jiné ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Někteří členové dolní komory pak přiznali, že si zbrojní průkaz v současné době zařizují.

Pistole, munice, náboje, nábojnice, zbraně, násilí, kriminalita | Foto: Anna Kottová

„Podal jsem žádost o vydání zbrojního průkazu a v současné době se připravuji na zkoušky,“ přiblížil Miloš Babiš z hnutí ANO. A není sám, stejně odpověděl také jeho stranický kolega Josef Kott: „Zbrojní průkaz si v této době vyřizuji, jelikož mým koníčkem je kromě jiného myslivost.“

Zbraň pak má 21 zákonodárců. Šéf ODS Petr Fiala si pořídil pistoli CZ 75, předseda KSČM Vojtěch Filip naopak nevlastní krátké zbraně, ale kvůli myslivosti brokovou i kulovou zbraň.

Lovecké pušky si pořídil také bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo Vlastimil Gabrhel z ČSSD. Několik zbraní má i předseda KDU-ČSL. „Mám krátkou se středovým a dlouhé s okrajovým i středovým zápalem,“ popsal Pavel Bělobrádek.

Česko a zbraně. V Česku se letos zvýšil počet zbrojních průkazů o 5944 na 297 966. Počet zbraní v policejních registrech naopak klesl o 22 173 na 784 722. Vyplývá to ze statistik k 1. červnu, které před časem poskytlo Policejní prezidium. O ozbrojování se mluvilo také v souvislosti s loňským útokem v Uherském Brodě. V srpnu tak začala platit novela zákona o zbraních, která umožňuje policii zadržet majiteli zbraň přímo v jeho obydlí. A co si o ozbrojování myslí Češi? Zvyšující se počet legálně držených zbraní by mohl vést ke snížení bezpečnosti, domnívá se téměř 40 procent lidí. Skoro 60 procent dotázaných pak má za to, že zpřísnění pravidel pro držení zbraní může omezit střelecké útoky. Vyplývá to z exkluzivního červencového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura se pak věnuje především sportovní střelbě.

„Jsem členem sportovního střeleckého klubu Kostelecký. Střílím disciplínu olympijský trap a trénuje nás český olympijský vítěz z Pekingu v této disciplíně David Kostelecký. Vlastním tedy speciální brokovnici pro disciplínu olympijský trap od italského výrobce Perazzi, model MX2000,“ dodal Okamura.

Někteří poslanci pak přiznali, že zbraně jsou jejich koníčkem.

„Jsem sportovní střelec, myslivec, činovník střeleckého spolku a military nadšenec. Pro každou ze svých zálib mám odpovídající zbraň - od pistolí, revolverů, malorážkových zbraní, brokovnic, kulovnic až po samonabíjecí zbraně ‚vojenského vzhledu‘. Vše bezpečně uloženo,“ vyjmenoval Leo Luzar z KSČM.

Zálibu ve zbraních našel také Martin Lank, místopředseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit - Národní Koalice. „Zbraně jsou tak trochu mým koníčkem, takže jich mám víc. Konkrétně - pistole Walther P99, puška PAR Mk3, brokovnice Kel-Tec KSG, puška s optikou ZKM 456,“ pochlubil se Lank.

Zákonodárcům, jejich asistentům a také zaměstnancům dolní komory nic nebrání v tom, aby si svoji zbraň do sněmovny přinesli. Při příchodu totiž neprocházejí bezpečnostním rámem. Stejná pravidla platí při příchodu do sněmovny také pro senátory a členy vlády. Ostatní příchozí bezpečnostní prohlídka nemine.

Někteří o svém koníčku na druhou stranu raději na veřejnosti nemluví. „Ve zbraních mám zálibu, ale mediálně to neprezentuji. Na vojně jsem obdržel titul střelec praporu,“ řekl Jaroslav Foldyna z ČSSD.

Zbraně ale samozřejmě nevlastní pouze muži. „Věnuji se myslivosti, takže mám kromě revolveru hlavně lovecké zbraně: čtyři kulovnice a brokovnici,“ uvedla Zuzka Bebarová Rujbrová z KSČM.

Pistoli si rozhodla pořídit také Jana Černochová. „Poměrně dlouho jsem zvažovala, jaký typ zbraně si vyberu, radila se s přáteli i odborníky. Považuji to za důležité, protože každá zbraň má svá specifika a každý, kdo o koupi zbraně vážně přemýšlí, musí zvážit všechny aspekty. Včetně toho, k jakému účelu si zbraň pořizuje,“ popsala místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS.

„Samozřejmě jsem uvažovala o naší klasické ‚čezetě ‘, ale nakonec jsem se přiklonila ke Glocku 26. Je pro mě plně vyhovující jak pro nošení, tak i pro sportovní a tréninkovou střelbu,“ dodala Černochová.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme