Čeští řidiči zapomínají na blinkry, ministerstvo chystá tvrdší tresty

Mnoho českých řidičů nepoužívá směrovky při přejíždění z jednoho jízdního pruhu do druhého nebo při jiných dopravních situacích. BESIP varuje řidiče, že tento způsob jízdy není bezpečný. Když nepoužijete blinkr, nejen že vám hrozí pokuta až dva tisíce korun, ale můžete také způsobit dopravní nehodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Máte-li z těsně míjejících aut strach, vybavte své kolo reflexní plácačkou. Dáte tím řidičům na vědomí, že při předjíždění vyžadujete dostatečný odstup

Máte-li z těsně míjejících aut strach, vybavte své kolo reflexní plácačkou. Dáte tím řidičům na vědomí, že při předjíždění vyžadujete dostatečný odstup | Foto: Radka Žáková

„Kdykoliv měním směr jízdy, to znamená, přejíždím z pruhu do pruhu, odbočuji nebo třeba zastavuji u kraje vozovky nebo vyjíždím zpátky do vozovky, předjíždím, objíždím překážku, všechno jsou to situace, kdy musí řidič ze zákona použít znamení o směru jízdy,“ vysvětluje šéf BESIPU Martin Farář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi často zapomínají používat blinkry. Více si poslechněte v reportáži Lenky Rezkové.

Důležité není jen použít blinkr, ale dávat znamení o změně směru jízdy s dostatečným předstihem. „Ten blinkr bychom měli dát dostatečně včas, alespoň ta dvě bliknutí, než ten úkon provedeme. Chce to dát šanci ostatním motoristům, aby si všimli, že něco budete dělat. Měnit směr, zatáčet někam, parkovat a podobně,“ dodává Robert Vacek z Autoklubu České republiky.

Že čeští řidiči často na blinkry zapomínají, si může ověřit každý snadno sám. Za pět minut na křižovatce na pražských Vinohradech během pěti minut 5 aut z 23, které přejížděli do odbočovacího pruhu směrem do centra, nepoužilo blinkr.

Když se blinkr porouchá, ukazujte jako na kole

Taky se ale může stát, že se světla včetně blinkrů při jízdě porouchají, v takovém případě musí řidič podle Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti dávat znamení o směru jízdy podobně jako na kole.

V Česku jsou auta průměrně stará 15 let. Pozor na airbagy, nechte si je zkontrolovat, varují automechanici

Číst článek

„Jedeme-li doleva a sedíme na místě řidiče, upažíme doleva. Jedeme-li doprava, tak si musíme poradit tou levou rukou, také dát znamení, tak to uděláme tak, že tu paži ohneme v lokti nahoru,“ popisuje Budský.

Řidič, který zapomene při změně směru jízdy použít blinkr, riskuje nejen dopravní nehodu, ale také pokutu až dva tisíce korun. Sankce za tento přestupek se navíc v budoucnu se změnou bodovacího systému pravděpodobně zpřísní. Ministerstvo dopravy ho chce trestat dvěma body.

Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme