Chovanec dal pokyn k prošetření anonymního e-mailu, tvrdí Zimola. Inspekce to ale odmítla

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pověřil policejního ředitele a Generální inspekci bezpečnostních sborů prošetřením anonymního e-mailu, který směřuje na jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD). Novinářům to v úterý řekl sám Zimola. Generální inspekce ale uvedla, že zákony, kterými se řídí, takové pověření neumožňují. Podle udání z e-mailu mimo jiné hejtman dostával od policie informace o předem chystaných zásazích. Zimola toto tvrzení odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Zimola z ČSSD

Jiří Zimola z ČSSD | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nad tím anonymem jsem chtěl původně mávnout rukou. Šlo evidentně o podvrh s rysy duševní poruchy jeho tvůrce. Ale vzhledem k tomu, že některá média o kauze stále informují a protože ministr vnitra Chovanec se k ní seriózně vyjadřuje, musím reagovat i já," uvedl Zimola.

„Generální inspekce bezpečnostních sborů se striktně řídí zákony a dalšími právními předpisy, které neumožňují takovéto pověření," sdělila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová v reakci na Zimolova slova, že Chovanec inspekci pověřil, aby anonymní e-mail prošetřila.

‚Sobotka tápe,‘ říká Zimola a navrhuje oddělit post premiéra a předsedy strany

Číst článek

V anonymním e-mailu stojí, že jihočeský hejtman pro komunikaci ohledně aktivit spojených s ovlivňováním tendrů na krajské silnice užívá soukromou poštovní schránku. Do ní mu podle anonymu přišla s pětidenním předstihem i informace o chystaném zásahu policie ve firmě Technická správa komunikací.

Zimola však uvedl, že takový soukromý e-mail vůbec nepoužívá. „Požádal jsem Google, aby prověřil zneužití mého jména ve falešném účtu a identifikoval osoby, které jsou za založení schránky zodpovědné," řekl. Věří, že vyšetřování policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů přinese výsledek.

„Mimochodem u většiny fotografií použitých v anonymním mailu lze jednoduše dohledat, odkud a kdy byly staženy. Tyto odkazy mám připravené a rád je poskytnu policii," uvedl Zimola.

Tisková konference ministerstva vnitra,Milan Chovanec | Foto: Martin Svozílek

Anonym dokládal například obrázky hejtmanova rekreačního domu, který si dal stavět v Lipně nad Vltavou. Otázky se vznášejí zejména nad cenou pozemku.

Kvůli tomu kritizoval Zimolu i předseda opoziční ODS Petr Fiala. Vyzval premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby přiměl jihočeského hejtmana k vysvětlení kauzy.

Předseda vlády v pondělí uvedl, že Zimola jako zkušený politik těšící se velké důvěře občanů musí počítat s tím, že jsou na něj kladeny vyšší nároky ohledně nakládání se svým majetkem. Přepokládá proto, že hejtman všechny pochybnosti rozptýlí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme