'Chtěl trošičku moc, i ty peníze.' Přečtěte si, proč soud potrestal exnáměstka věznic Líbala za podplácení

Za každou cenu toužil získat zpět ztracené místo náměstka na ředitelství věznic a neváhal kvůli tomu nabídnout nadřízenému půlroční všimné 500 tisíc. Peníze plánoval "vylejt" ze zmanipulovaných zakázek pomocí dosazených lidí. O někdejším řediteli věznice v Litoměřicích a exnáměstkovi vězeňské služby Tomáši Líbalovi to píše soud, který ho letos v srpnu prozatím nepravomocně potrestal tříletou podmínkou za pokus o uplacení tehdejšího ředitele vězeňské služby Pavla Ondráška a také nedovolené ozbrojování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Líbal

Tomáš Líbal | Foto: Česká televize

"Vystupuje jako osoba značně nevěrohodná projevující jednoznačné sklony ke zcela tendenčnímu výkladu reality, a to způsobem, který již v daném případě nese jisté patologické rysy, z tohoto důvodu si sám v řadě případů protiřečí," vysvětluje soudce Ondřej Kubů, proč vysoce postaveného příslušníka vězeňské služby potrestal.

Líbal od chvíle, kdy ho loni v srpnu přímo z litoměřické věznice odvedli detektivové, popírá, že Ondráškovi za návrat na místo ekonomického náměstka nabízel peníze. Naopak ho prý žádal ředitel vězeňské služby, zdali by se o něj postaral, kdyby ho na pozici vrátil. Za svým případem Líbal vidí politické pozadí: po nástupu ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) se prý stal nežádoucí osobou.

Líbalův případ se odehrál na pozadí sporu ve vězeňské službě. Tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v roce 2014 odvolala ředitele vězeňské služby Petra Dohnala a na jeho místo dočasně dosadila do té doby ředitele věznice Rapotice Pavla Ondráška. Ondrášek rozjel personální čistky a zbavoval se všech lidí ve vedení spojených s Dohnalem, včetně jeho prvního náměstka Mariana Prokeše a také samotného Líbala. Oba se nicméně proti svému vyhazovu bránili u soudů, které uznaly, že Válková je sesadila nezákonně. Dohnala i Prokeše pak Válkové nástupce Robert Pelikán (ANO) vrátil na původní místa a oznámil, že Ondrášek končí.

Pádné důkazy obžaloby
Soud mu ale neuvěřil, protože proti Líbalovi policie dodala pádné důkazy. Šéf věznic totiž údajnou korupční nabídku ze strany podřízeného hned zkraje ohlásil a celkem na tři následující schůzky dorazil vybaven mikrofony policejní inspekce.

Soud měl tak dispozici nahrávky, na nichž Líbal za 20 až 30 tisíc měsíčně pro spřízněné novináře slibuje zastavení negativních reportáží či dohaduje pozice pro vyzkoušené lidi, kteří budou ochotni podle jeho zadání manipulovat zakázkami. A svému nadřízenému slibuje příjem bokem bez rizika.

"Když se začne něco vyšetřovat, nikdo nic neví, ty s tím nemáš nic společného, ty firmy nevědí, oni nic neřeknou. Nikdo neví, ke komu to jde. Do smrti seš stoprocentně krytej,“ sliboval Ondráškovi. „To znamená, že ve chvíli, kdy budeš v téhle funkci… Já vydržím rok, tak mám milion?“ ptal se Ondrášek před zapnutými policejními mikrofony, načež Líbal přitakal.

Pěkné Vánoce
Od nadřízeného žádal čas na tříměsíční rozjezd údajného korupčního systému a pak mu slíbil posílat minimálně sto tisíc každý měsíc. "Takže teoreticky by mohly být pěkné Vánoce,“ opáčil na to Ondrášek. Peníze na údajné úplatky by podle Líbala vyráběly různé předražené zakázky na servisní či zdravotnické služby.

Rozsudek nad Tomášem Líbalem by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Líbal naopak varoval před evropskými projekty, s nimiž je podle něj práce a příliš peněz bokem negenerují. "Vyvrací představu, že by z nich dalo 'vylejt' třeba pět milionů, maximálně jeden milion," líčí soud přednášku tehdejšího ředitele litoměřické věznice v jedné z restaurací.

Ondráškovi se Líbal neváhal svěřit ani s důvody, proč se chce za každou cenu vrátit na místo náměstka, a to i za cenu porušení zákona. "Vlastní motivaci k celému shora popisovanému jednání popisuje tak, že mu 'jde trošičku vo tu moc i vo ty peníze'," píše soudce Kubů. O odposleších zmíněných v rozsudku jako první informoval server Lidovky.cz.

Exředitel věznice Líbal dostal za podplácení a nedovolené ozbrojování podmínku

Číst článek

Před trestem Líbala neochránila ani stížnost, že během nahraných rozhovorů oba muži pili piva a panáky, jež nadřízený v rychlém tempu objednával. Podle soudu však na obsah rozhovoru množství vypitého alkoholu nemělo zásadní vliv.

Sáhl k nedovoleným prostředkům
"Sáhl na podporu své snahy k nedovoleným prostředkům, a to tím, že jednak nabídl a přislíbil Ondráškovi zastavení reportáží, jednak přislíbil měsíční provizi zajišťovanou z veřejných zakázek," vysvětlil soud, proč nakonec Líbala odsoudil k podmínce. Státní zástupce pro něj původně žádal nepodmíněný trest, protože podle něj exnáměstek tehdejšího šéfa vězeňské služby vydíral, to se však podle soudu nepodařilo prokázat.

Líbalovi nicméně přičetl nedovolené ozbrojování. Policie u něj našla revolver, na který neměl zbrojní průkaz. Někdejší ředitel věznice v Litoměřicích odešel s tříletou podmínkou a stotisícovou pokutou. Verdikt v kauze nicméně není konečný, Líbal se totiž proti němu na místě odvolal. Řešit ho bude Krajský soud v Českých Budějovicích.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme