Co znamená zvolení Trumpa pro Česko? Ekonomickou a bezpečnostní nejistotu

Česko je po překvapivém vítězství Donalda Trumpa jednou z mnoha zemí, které se snaží zjistit, co od příštího amerického prezidenta vlastně čekat. Zpravodajský web Českého rozhlasu se podíval na základní oblasti, kterých by se zvolení nového prezidenta mohlo dotknout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad

Pražský hrad | Foto: zdroj: Flickr, CC BY 2.0, Jakub Soucek

V ekonomice je otázkou export

Jednou z prvních reakcí na zvolení republikánského kandidáta byl pád dolaru. Obchodníci totiž obecně vnímali Clintonovou jako stabilnější volbu. Podle Davida Marka, hlavního ekonoma společnosti Deloitte, jsou ale důležitější než krátkodobé efekty dlouhodobé plány.

„Důležitější je, zda budou Spojené státy pokračovat v integračních dohodách v oblasti mezinárodního obchodu, nebo se budou chovat více protekcionisticky. To by potenciálně omezilo prostor pro export evropských a českých firem na americké trhy,“ vysvětluje ekonom, podle kterého může mít změna hospodářské politiky USA dopad i na Česko.

Raketová základna či aktivnější politika v zahraničí. Co bude vítězství Clintonové nebo Trumpa znamenat pro Česko?

Číst článek

Naráží třeba na dohodu TTIP o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Tu považuje za důležitou i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj je ale osud dohody nejistý. „Vzhledem k vývoji v Evropě a vzhledem k tomu, co sám (Trump) řekl na adresu této dohody, její budoucnost vidím bledě,“ řekl Zaorálek pro Radiožurnál.

K názoru, že z ekonomiky je v současnosti klíčová právě dohoda TTIP, se přiklání i ministr financí Andrej Babiš. Přímý dopad voleb na Česko ale jinak neočekává. „Nemyslím, že to může mít na českou ekonomiku nějaký vliv,“ říká ministr. Ve vítězství republikánského kandidáta vidí naopak výhody: „Trump měl první ženu Češku a jeho dcera je napůl Češka, takže ví, kde Česko je, a to je výhoda, kterou bychom mohli využít,“ řekl Babiš pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Bezpečnost je nejasná

„Trumpova předvolební rétorika vzbuzuje oprávněné obavy,“ řekl český ministr obrany Martin Stropnický ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Narážel přitom na Trumpovy výroky o tom, že Spojené státy by nemusely být ochotny bránit v rámci NATO státy, které nedávají na obranu dostatečnou částku. Tyto výroky jsou podle něj nereálné, ministr si ale umí představit, že by nový prezident stanovil ultimátum, dokdy musí státy podmínky spojené s členstvím v NATO splnit.

Zpravodajský web Českého rozhlasu před časem oslovil tři odborníky na americkou zahraniční politiku. Jednou z věcí, na které se všichni tři oslovení shodli, je nepředvídatelnost Trumpovy administrativy. Na rozdíl od Clintonové Trump nemá zkušenost se zahraniční politikou a neshromažďuje kolem sebe ani poradce a spolupracovníky, u kterých by se daly předvídat jejich příští kroky.

Právě nepředvídatelnost a nejistota by podle Ondřeje Ditrycha z Karlovy univerzity mohla Severoatlantické alianci v případě Trumpova vítězství uškodit. „Jde tam o vysílání určitých signálů směrem dovnitř aliance, ale i směrem k Moskvě,“ říká Ditrych. „Pokud by měl být zpochybněný závazek NATO ze strany USA, které jsou klíčovým hráčem NATO, mohlo by to znamenat nestabilitu i ve střední a východní Evropě. Je to spíše černý scénář, ale nedá se úplně vyloučit,“ dodává.

Cestování po starém

V prvních hodinách po ohlášení Trumpova vítězství začaly zaznívat reakce světových politiků. Většina z nich nově zvolené hlavě Spojených států pogratulovala a vyslovila naději v dobré vzájemné vztahy. Řada českých politiků včetně premiéra Sobotky se vyjádřila podobně. Změna prezidenta by se neměla dotknout postu českého velvyslance ve Spojených státech, nakolik velvyslance jmenuje a odvolává domovská země.

Změny ve vzájemných vztazích vyloučil i americký velvyslanec v Česku Andrew Shapiro. „Naše země mají dlouhodobě silný vztah a to se nezmění tím, že změní prezident,“ řekl pro Český rozhlas. Jeho ambasáda se k zahraniční politice příštího prezidenta vyjadřovat nechce. “Než bude nový prezident uveden do úřadu 20. ledna, nebylo by vhodné spekulovat o politických podnětech příští vlády,” sdělilo tiskové oddělení ambasády. Podle informací z diplomatických kruhů by se ale na současném bezvízovém styku při krátkodobých cestách do USA nic měnit nemělo. Jaký vliv budou mít Trumpovy tvrdé antiimigrační postoje na delší pobyty či pracovní povolení, zatím není známo.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme