ČSSD čelí exekuci kvůli dluhu ze Zemanovy éry. Nesmí nakládat s Lidovým domem a Lannovým palácem

Sociální demokraté nesmí disponovat se svým majetkem. Přerovský exekutor Lukáš Jícha uvalil na Lidový dům a Lannův palác exekuci. Informoval o tom server E15. ČSSD dluží 337 milionů korun rodině právníka Zdeňka Altnera, který loni zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„S ohledem na povinnost mlčenlivosti nebudu poskytovat informace o průběhu řízení,“ řekl Jícha serveru E15. U lukrativních pozemků, které v centru Prahy vlastní ČSSD, se v katastru nemovitostí objevila poznámka o zahájení exekuce.

„Záznam o exekuci vyznačený v katastru nemovitostí je pouze technickou poznámkou, která reflektuje skutečnost, že Obvodní soud pro Prahu 1 již před několika měsíci vydal formální pověření exekutorovi Jíchovi k vedení exekuce na základě rozsudku Městského soudu v Praze z března loňského roku,“ řekl mluvčí právní kanceláře Bělina & Partners, která sociální demokracii zastupuje, Jiří Chvojka.

Zemřel bývalý advokát Zdeněk Altner. Vysoudil 337 milionů na ČSSD

Číst článek

Nic to ale nemění na odkladu vykonavatelnosti rozsudku, kterou v červnu nařídil Nejvyšší soud, tvrdí Chvojka. Exekuce se týká jak Lidového domu, kvůli kterému v 90. letech dluh vůči právníkovi Zdeňku Altnerovi vznikl, tak Lannova paláce.

Kromě exekuce také zástavní právo

Exekuce je ale pro stranu vládní koalice nepříjemná. „Po zahájení exekuce se zakazuje vlastníkovi nakládat s nemovitostí,“ vysvětlil pro E15 advokát Bystrík Bugan. Exekutor by podle něj mohl také do katastru zapsat i právo spravovat nemovitost. V krajním případě by mohlo dojít až k dražbě majetku.

Nic z toho ale podle sociální demokracie nehrozí, protože exekutora blokuje rozhodnutí Nejvyššího soudu. Na Lidovém domu je ale podle katastru nemovitostí také zástavní právo Fio banky. U ní si ČSSD zajistila úvěr na financování dluhu vůči Altnerovi.

Sociální demokracie vedená Milošem Zemanem se domluvila na konci 90. let s právníkem Zdeňkem Altnerem na spolupráci při řešení sporu o Lidový dům. Smlouva, kterou uzavřeli, slibuje advokátovi deset procent z hodnoty nemovitosti, pokud ČSSD vyhraje. Altner si k částce během let připočítal také penále. Proto se dlužná částka vyšplhala na 337 milionů korun.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme