ČSSD chce zvednout přídavky na děti pracujícím rodičům. ODS a lidovci preferují slevy na dani

Sociální demokraté navrhují výrazně zvýšit přídavky na děti. Podmínkou je, že alespoň jeden z rodičů pracuje. Na dávku by měly dosáhnout navíc i rodiny s průměrným příjmem. Nově by mohly dostávat až 1200 korun. Lidovci a občanští demokraté by raději rodičům umožnili uplatnit vyšší úlevy na dani.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti

Děti | Foto: CC0 License, unsplash.com

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je současný systém přídavků na děti pro rodiny demotivující.

„Když se rodina dostane z nejhoršího a rodiče si najdou práci, tak první, co se stane, tak přijdou o přídavky na děti,“ upozornil premiér a předseda ČSSD.

ČSSD chce změnu stihnout do voleb. Koaliční lidovci považují zvýšení přídavků za nesystémové a přiklánějí se spíš k daňovým slevám. Podobně se k tomu staví i opoziční ODS.

„Nebudeme úplně proti, pokud by se nezvyšoval počet rodičů, kteří by měli na přídavky nárok. Na druhou stranu jsme příště pro to, aby podpora rodin šla daňovými úlevami,“ říká expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

Podle ČSSD by na přídavky nově dosáhlo o 300 tisíc dětí víc a výdaje státní kasy by se měly zvýšit o pět miliard korun.

dab, Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme