Čtvrtina Čechů nepoužívá internet. Pro sociálně nejslabší chce ministerstvo slevy a dotaci na počítač

Na ministerstvu práce a sociálních věcí se rodí plány, jak snížit počet lidí, kteří nepoužívají internet. Jak upozornil Zpravodajský web Českého rozhlasu, ani jednou za měsíc se k internetu nepřipojí zhruba 2,4 milionu Čechů. Úředníci teď vymýšlejí, jak je připojit. Padají návrhy na slevy i podporou při nákupu počítače.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

internet, počítač

internet, počítač | Foto: Fotobanka Pixabay

Suchdol nad Lužnicí nabízí svým zhruba třem a půl tisícům obyvatel spoustu zeleně, možnost výletů do Rakouska - městečko je ani ne deset kilometrů od hranic - a internet. Městská síť je zde důležitá dokonce natolik, že ji na webových stránkách obce najdete ve sloupci mezi radničními odbory a hospodařením města.

Síť zde využívají přibližně čtyři stovky obyvatel a jen nedávno se její cenu povedlo snížit na 230 korun měsíčně pro všechny. Nejspíš proto si starosta Luboš Hešík (Za aktivní Suchdolsko) v telefonu narychlo úplně neumí představit, jak přesně by zareagoval na žádost ministerstva o výraznou slevu na připojení pro nejnižší sociální skupiny.

Trvale odpojeni: kolem 2,4 milionu Čechů nepoužívá internet

Číst článek

„Prostor pro diskusi je vždy, ale nevím, jestli je ještě prostor pro snižování ceny,“ říká. To, jestli by Suchdol slevu na internetové připojení opravdu poskytoval, podle něj závisí na tom, jakou cenu by ministerští úředníci předepsali.

Právě návrh na zlevněné připojení je součástí strategie digitální gramotnosti, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo pro období 2015–2020. Jedním z jeho cílů je umožnit přístup k internetu i skupině lidí s nejnižšími příjmy. Bez internetu totiž žije zhruba čtvrtina Čechů a jedním z důvodů nevyužívání moderních technologií je podle sociologů i vysoká cena připojení a potřebného vybavení.

Tuhle překážku by ministerstvo chtělo odbourat. „Ministerstvo bude usilovat o podporu lokálních poskytovatelů připojení k internetu tak, aby nízkopříjmovým skupinám obyvatel poskytovali své služby s výraznou slevou,“ vysvětluje záměr úřadu Petr Sulek z tiskového oboru. Úřad plánuje oslovit provozovatele komunitních sítí a obce, města nebo městské části, které provozují vlastní sítě.

Přibližně 2,4 milionu Čechů nad deset let se ani jednou za měsíc nepřipojí k internetu. Vyplývá to z čísel, které od Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) získal Zpravodajský web Českého rozhlasu.
Polovina - přesněji 53 procent - z lidí, kteří internet nepoužívají, je v důchodovém věku. Bez dvou procent pro mládež do čtrnácti let je však zbývající polovina ve věku mezi 15 až 64 lety.
Internet nepoužívají o něco častěji ženy než muži – tvoří konkrétně 55 procent. Většinou jde o lidi s nejnižším vzděláním a z nižší příjmové skupiny. Šestapadesát procent z nich má výuční list a drtivá většina nepoužívá ani počítač. Pětina lidí, kteří nevyužívají internet, ale má středoškolské vzdělání, pět procent i vysokoškolské.

Ale úředníci chystají i další plán, jak připojit více Čechů k síti. Stát by měl podle nich pomoci sociálně slabým s nákupem počítače. Pomoc má však podmínku: předchozí vzdělávání. A zvýšit by se podle ministerstva měl i počet knihoven a center, které umožňují přístup k internetu.

Jak se tato opatření podaří provést do praxe, je otázkou. Tisíce obcí v republice totiž přistupují k internetu odlišně. Některé nabízí bezdrátový internet zdarma - například na náměstích, jiné provozují městskou síť podobně jako Suchdol. Zejména v menších obcích a v rámci komunitních sítí si uživatelé snaží navzájem pomoct už teď. Občanské sdružení VDFFREE poskytuje komunitní internetové připojení pro obyvatele Varnsdorfu, Rumburku a Starých Křečan. Síť využívá zhruba 1200 lidí, kteří platí 400 korun měsíčně.

„Když vidíme, že nemají tolik peněz, tak jim to dáme za dvě stovky,“ popisuje předseda sdružení Martin Kalina. Podle něj se v tuto chvíli sdružení o slevě rozhoduje podle konkrétního případu. Výrazná hromadná sleva, kterou by požadovalo ministerstvo, by prý byla závislá na několika faktorech. „Nemám s tím problém, když bude sleva cílená a bude na rozhodnutí subjektu,“ vysvětluje. Ministerstvo by podle něj ale muselo přesně stanovit, koho za nízkou příjmovou skupinu považuje, jinak prý hrozí zneužívání.

Zástupci obcí, se kterými Zpravodajský web Českého rozhlasu mluvil, o plánu ministerstva zatím nevědí. Pokud se ale má uvést do praxe tak, jak to předpokládá resortní strategie, zůstávají úřadu na jeho realizaci přibližně tři roky.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme