Dálnice D1 je opět průjezdná. Varování před ledovkou stále trvá

Dálnice D1 byla ve směru na Brno uzavřena kvůli sérii nehod od 15. až po 30. kilometr. V celém regionu jsou silnice pokryté ledem. DNehody se staly na 39. kilometru u Českého Šternberku a u Mirošovic na 21. kilometru. Problémy se nevyhnuly ani dálnici D4. Na 24. kilometru ve směru na Prahu tam kamion narazil do svodidel. Dálnice je již po několika hodinách průjezdná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná nehoda na dálnici D1 uzavřela dálnici.

Hromadná nehoda na dálnici D1 uzavřela dálnici. | Zdroj: ČTK

"Žádáme řidiče, aby kvůli ledovce vůbec nevyjížděli. Pokud je to bezpodmínečně nutné, musí být maximálně opatrní. Silnice v regionu jsou opravdu celé pokryté ledem," řekla mluvčí středočeské policie Markéta Johnová.

Podle mluvčího hasičů Jaroslava Gabriela se u Mirošovic srazilo osmnáct vozidel, web policie informuje o dvanácti. Na místě jsou těžce a středně ranění. Jedna žena na místě zemřela.

"Po ošetření našimi záchranáři jsme do nemocnice převáželi jednu osobu se zraněním nohy a jednu osobu s podezřením na otřes mozku. Prováděli jsme resuscitaci, přes veškerou snahu záchranářů žena svým zraněním na místě podlehla," dodala mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

Každou desátou dopravní nehodu způsobí v Česku zvěř. Nejrizikovější je svítání a soumrak

Číst článek

Meterologové varují před ledovkou
Přes den se kvůli srážkám bude na většině území Česka tvořit ledovka. Večer a v noci na pondělí může jízdu a chůzi komplikovat zase náledí a zmrazky. Výstrahu pro celou ČR vydal Český hydrometeorologický ústav. Ledovka zkomplikovala dopravu už dnes ráno zejména ve středních Čechách, stala se kvůli ní řada nehod na dálnici D1.
Večer a v noci na pondělí budou teploty klesat na plus jeden až minus tři stupně Celsia, takže se bude místy tvořit náledí nebo zmrazky. Opět lze očekávat jeho četnější tvorbu v Čechách a na jihozápadě Moravy.

Právě u Mirošovic se na dálnici D1 na 21. kilometru ve směru na Brno před pátou hodinou ranní stala hromadná nehoda. Na místě zasahoval vrtulník záchranné služby, povolán byl i evakuační autobus. Podle mluvčího je pravděpodobnou příčinou nehody ledovka.

Auta se srazila i před místem hromadné srážky. Na sjezdu z dálnice D1 na Mirošovice se srazily dva osobní vozy s kamionem. Podle informací policie byl na místě minimálně jeden zraněný.

Na 39. kilometru zemřel člověk

Další nehoda komplikuje provoz na dálnici D1 ve směru na Prahu. Na 39. kilometru u Českého Šternberku se zde srazila tři auta. Na místě jsou lidé se smrtelným zraněním.

Podle informací na webu policie havaroval osobní vůz, dodávka a nákladní auto. Mluvčí policie Markéta Johnová uvedla, že při nehodě zemřel řidič kamionu, který zajišťoval místo nehody a srazilo ho projíždějící auto.

Pozor na ledovku! Nehody si vyžádaly už dva lidské životy

Číst článek

Dopravu ve Středočeském kraji v neděli ráno zkomplikovala ledovka. Na mrznoucí déšť si řidiči musejí dát pozor na Pražském okruhu, na dálnici D1 a v okresech Rakovník a Kladno. V ostatních okresech jsou hlášeny dešťové srážky, které kvůli teplotě pod nulou mohou namrzat.

Na Příbramsku narazil kamion

S problémy se setkali také řidiči na Příbramsku. Dálnici D4 totiž u obce Voznice na Příbramsku na 24. kilometru ve směru na Prahu uzavřela nehoda nákladního auta. Incident si podle webu policie vyžádal zranění.

Podle informací policie narazilo nákladní auto do svodidel. Objízdná trasa vede z exitu 24 na Voznici přes Novou Ves, Mníšek pod Brdy až k exitu 18, kde se řidiči mohou vrátit na dálnici. Policie upozorňuje také na to, že namrzlá je i objízdná trasa. Komplikace budou podle webu dopravních informací trvat nejméně do půl desáté dopoledne.

Tragická hromadná nehoda na dálnici D1 | Foto: HZS Středočeského kraje

Uzavřená je i D10

Dálnici D10 ve směru z Liberce před Prahou také uzavřela srážka dvou osobních aut na čtvrtém kilometru. Na místě jsou zranění, policie dopravu odklání do Horních Počernic.

Nehoda se stala kolem desáté hodiny pod přemostěním ulice Ve Žlíbku. Podle informací Národního dopravního informačního centra skončilo jedno auto na střeše. "Ulice Novopacká je do centra uzavřená, dále je uzavřen i nájezd od Radonic na Novopackou ulici," uvedla mluvčí pražské policie a záchranné služby Martínková. Informace, zda nehoda souvisela s ledovkou, neměla.

Řada drobnějších nehod, povětšinou bez zranění, se stala i na dalších úsecích dálnice D1 a okresních silnicích. Jejich počet mluvčí středočeské policie zatím nedokázala upřesnit.

Sypači nestíhají

Ráno se ve středních Čechách staly i tři nehody autobusů, jedna z nich i na 29. kilometru D1 ve směru na Prahu. Všechny se obešly bez zranění.

"Máme v terénu všech 144 sypačů, starají se především o objízdné trasy kolem dálnice D1," řekl dispečer krajských silničářů. Podle něj je složité práci vzhledem k množství postižených silnic koordinovat.

 

Mohlo by vás také zajímat

'Hobiti', trpasličí sloni a obří krysy. Evoluce jde na ostrovech vlastní cestou 'Hobiti', trpasličí sloni a obří krysy. Evoluce jde na ostrovech vlastní cestou

Přibližně před 50 až 100 miliony let zažíval na indonéském ostrově Flores nejlepší období speciální...

 
Hrozba jménem pivo. Na zdraví Čechů má horší dopad než jakákoliv jiná potravina, tvrdí studie Hrozba jménem pivo. Na zdraví Čechů má horší dopad než jakákoliv jiná potravina, tvrdí studie

Nemírné pití piva má podle nové studie zhoubný dopad na zdraví Čechů. Odborníci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity...

 
V prvním dětském kardiocentru zachránil tisíce dětí. Před KSČ ho ubránil 'rumem od Fidela' V prvním dětském kardiocentru zachránil tisíce dětí. Před KSČ ho ubránil 'rumem od Fidela'

Během šedesáti let praxe zachránil český lékař Milan Šamánek tisíce pacientů. Spoluzakladatele vůbec...

 
 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme