Dálnice na Drážďany se otevře s omezením. Potrvá několik týdnů, odhaduje ředitel ŘSD

Dálnice D8 přes České středohoří, která propojí Prahu a Drážďany, se v sobotu otevře. Kolem prackovické estakády ovšem bude provoz sveden do jednoho pruhu, a to kvůli výsledkům měření na nestabilním svahu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunely Prackovice na dálnici D8

Tunely Prackovice na dálnici D8 | Zdroj: ČTK

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na páteční podvečer svolalo jednání. "Sobotní otevření D8 platí," oznámil posléze mluvčí Jan Rýdl.

"Generální ředitel ŘSD se rozhodl pro mírné omezení dopravy nad Prackovicemi na estakádě na základě doporučení rady monitoringu," dodal s tím, že omezení se bude týkat zhruba dvoukilometrového úseku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelem ŘSD Janem Kroupou o situaci na dálnici D8, která bude konečně otevřena, ale s omezením

„Ukázalo se, že masiv reagoval na stavební práce, které tam dobíhaly ze strany zhotovitele, z té spodní části významně extrémněji, než jsme předpokládali. Z toho důvodu jsme se rozhodli, abychom měli naprostou jistotu, že se nic nemůže stát, že uzavřeme jeden jízdní pás,“ řekl Českému rozhlasu ředitel ŘSD Jan Kroupa.

„Měříme posuny v hloubce 18 až 20 metrů. A my nechceme riskovat jedinou možnost toho, že by se tam cokoliv stalo. V tuhle chvíli jsme možná přeopatrní,“ řekl Kroupa s tím, že jde o geologicky složité místo.

Jistota na 105, nebo 95 procent?

„Na místech, kde měříme, máme na 105 procent jistotu, že se tam vůbec nic nestane. Pokud bychom měli stín pochybnosti, tak okamžitě reagujeme. Reagujeme buď technickými opatřeními, nebo v nejhorším případě i uzavřením té dálnice. A tady jsme prostě stín pochybnosti měli. Nebyli jsme si 100procentně jistí, byli jsme si jistí na 95 procent, že se nic nestane, a nechceme riskovat,“ vysvětlil Kroupa.

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Ing. Jan Kroupa | Foto: ŘSD ČR

ŘSD podle Kroupy bude dál masiv sledovat. „Ve chvíli, kdy reakce odezní a my si budeme absolutně, jistí, samozřejmě dálnici hned uvedeme do režimu 2 plus 2,“ prohlásil ředitel ŘSD Kroupa. Odhaduje, že se to stane v řádu týdnů.

Otevření dálnice se protáhlo o 15 let

Nestabilita u estakády se poprvé ve větší míře ukázala v říjnu. Stavaři museli kvůli propadu podpěry mostu rozebrat část dokončené dálnice a odtěžit desítky tisíc tun náspu.

Dálnice D8 se může otevřít, povolilo ministerstvo. Stavěla se přes 32 let

Číst článek

Stavbu v posledních letech zdržely problémy hlavně s nestabilním podložím, včetně sesuvu půdy u Litochovic. Otevření dálnice se tak protáhlo o 15 let.

Termín 17. prosince opakovaně přislíbil ministr dopravy Dan Ťok, ovšem někteří geologové dlouhodobě upozorňují, že povrch pod dálnicí je nestabilní a otevření úseku by mohlo být nebezpečné kvůli možnému sesuvu půdy.

Ľubomír Smatana, Jan Bachorík, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme