Dálnici z Prahy do Drážďan i přes problémy otevřeme v půlce prosince, slibuje ředitelství

Hlavní dálniční tah z Prahy na Ústí nad Labem a Drážďany se otevře 17. prosince, a to i přes potíže se sesuvy půdy. Počítá s tím Ředitelství silnic a dálnic. Dělníci musí do té doby například stabilizovat svah pod dálničními mosty Prackovice. Ty jsou jen kousek od místa sesuvu, který dálnici před třemi roky poškodil. Stavba a provoz dálnice ale podle Jana Rýdla z ŘSD ohrožené nejsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U dálnice D8 nedaleko. Vrty mají dostat pryč vodu, která je pod svahem

U dálnice D8 nedaleko. Vrty mají dostat pryč vodu, která je pod svahem | Foto: Lucie Valášková

„Stále platí, že jsme v geologicky aktivní oblasti. To znamená, že je třeba počítat s tím, že se tu nějaké pohyby budou stále odehrávat. Nicméně stavby, tak jak jsme je založili a provedli, s tím geologickým prostředím počítají,“ uvedl Rýdl.

Práce na sanaci nestabilního podloží pod prackovickou estakádou vyjdou na necelých 70 milionů korun. Podle kritiků současné trasy dálnice ale bude údržba dálnice stát mnohonásobně víc.

30 milionů na škody

Obec Prackovice navíc chce navíc od státu 30 milionů na řešení škod, za které podle starostky může právě nová dálnice D8. Poničené jsou například silnice, kanalizace nebo obecní čistička.

Dálnici poškodil před třemi roky sesuv půdy. Aktuálně řeší dělníci další problémy s podložím u mostů Prackovice | Foto: Jan Bachorík

Posle ŘSD ale dálnice za problémy obce nemůže: „Prackovice jsou obec vystavěná ve stejně geologicky činné oblasti Českého středohoří jako dálnice,“ řekl Rýdl.

Z Prahy do Drážďan za 50 minut? Vysokorychlostní trať by to mohla umožnit už za 20 let

Číst článek

Podle vedení obce je havarijní stav způsobený nevhodným řešením hlavní dopravní tepny z Prahy do Drážďan. „V současné době je to tak nevyzpytatelné, že skutečně nevíme, na co se připravit,“ popsala Andrea Svobodová Křešová, nezávislá starostka Prackovic.

V pondělí se proto chystá jednání se Státním fondem dopravní infrastruktury o řešení celé záležitosti.

Dálnici poškodil před třemi roky sesuv půdy. Aktuálně řeší dělníci další problémy s podložím u mostů Prackovice | Foto: Jan Bachorík

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme