Další mrazivé noci přinesou až minus 20 stupňů. Na Kvildě bylo ve čtvrtek ještě o osm méně

Mráz v Česku zatím nepoleví. V noci na pátek a na sobotu se mohou teploty dostat k minus 12 až minus 17 stupňům Celsia, ojediněle může být kolem 20 stupňů pod nulou. S brzkým oteplením by lidé ale neměli počítat, silně mrznout bude minimálně do poloviny příštího týdne, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Mrazivé počasí podle něj může způsobovat problémy v průmyslu, energetice nebo v zásobování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šála - čepice - zima

Šála - čepice - zima | Foto: CC0 License, Demeter Attila

„Od Britských ostrovů až po Rumunsko zasahuje mohutná tlaková výše a ovlivňuje počasí i u nás," uvedli meteorologové. Jejich čtvrteční výstraha před silným mrazem platí pro celé Česko od dnešních 19:00 do sobotních 10:00.

Vzhledem k očekávanému mrazu meteorologové doporučují, aby malé děti, nemocní nebo senioři omezili pohyb venku.

Chladněji než obvykle? Letošní mrazy jsou mimořádné, ukazují data za čtyři desetiletí

Číst článek

V Jihočeském kraji se výrazně ochladilo už v noci na čtvrtek. Například na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku naměřili meteorologové minus 28,2 stupně Celsia. Většina jihočeských vozovek je stále sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku jihočeské správy a údržby silnic.

Silně mrzlo ve čtvrtek ráno také v Libereckém kraji, teploty klesly na některých místech až k minus 19 stupňům, na Jizerce v Jizerských horách dokonce pod minus 26 stupňů Celsia. Při takovém mrazu ztrácí sůl na silnicích účinnost a vozovky mohou namrzat, silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost. Hlavní tahy v kraji jsou většinou suché a vymrzlé, místy ale mohou být vlhké.

Uhelné prázdniny 1979: kotelny neměly čím topit, teplá voda byla 'na příděl'

Číst článek

Silné mrazy zasáhly v noci na čtvrtek také Karlovarský kraj. V Šindelové byla nad ránem nejnižší teplota ve dvou metrech minus 23,8 stupně Celsia, u země bylo až minus 26 stupňů.

„Letošní zimu bylo už i chladněji, dokonce minus 27,6 stupně. I když mrzne, díky tomu, že je sníh, tak nevznikají takové škody. Když mrzlo v prosinci, kdy bylo okolo minus 20 stupňů, tak snadno promrzla půda do hloubky a mohly například praskat vodovodní trubky a podobně," popsal spolupracovník Českého hydrometeorologického ústavu Rudolf Kovařík.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme