Další nepravda? Zeman označil muže za věčného studenta, omladil ho o 15 let. Červenotrenýrkář, napsal Ovčáček

Když prezident mluvil se studenty Slezské univerzity v Opavě, šlo o klidnou debatu. I ve chvíli, kdy jeden z nich zvedl nad hlavu červené trenýrky, zachovala hlava státu klid a reagovala bonmotem o tom, že dotyčný přišel do sálu „naostro“ a pan prezident se bojí, že mu bude chladno. O den později se ale Miloš Zeman k muži vrátil na tiskové konferenci a označil ho za „věčného studenta, jemuž je 38 let“. Česká televize toto tvrzení však v pořadu 168 hodin vyvrátila: Maxmiliánu Kubnému je 53 let a před opavskou univerzitou navštěvoval školu naposledy před 25 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Prezident mě omladil o celých 15 let, což by mě jako jediné v nadsázce mohlo těšit,“ popisuje pro pořad České televize Maxmilián Kubný, 53letý student Slezské univerzity v Opavě.

Prezident Zeman se s ním poprvé setkal během debaty se studenty univerzity. Když Kubný na konci debaty zvedl nad hlavu červené trenýrky, Zeman zažertoval a vyjádřil obavu o jeho zdraví: „Protože jste přišel bez spodního prádla, tedy naostro, bojím se, že vám bude zima.“

O den později se hlava státu ke studentovi znovu vrátila. „Podle mých informací je to takzvaný věčný student, jemuž je 38 let,“ řekl Zeman.

Naposledy studoval 25 let zpátky

Jeho tvrzení Česká televize vyvrátila 13. listopadu v pořadu 168 hodin. Maxmilián Kubný začal studovat teprve vloni v září. Živí se jako tlumočník a překladatel, připravuje také dokument. I proto se rozhodl, že „na stará kolena“ filmařinu i vystuduje.

„Mohu potvrdit, že pan Kubný je řádným studentem Slezské univerzity v Opavě. Konkrétně studuje druhý ročník v oboru Audiovizuální tvorba. Mohu potvrdit i to, že jde o jeho první studium v České republice,“ uvedla pro ČT Karin Martínková, mluvčí školy.

V minulosti Kubný navštěvoval vysokou školu v Německu, studoval tam přesně čtyři semestry. Mezi prvním a současným studiem je ale mezera dlouhá 25 let. Svého spolužáka se zastali také studenti opavské univerzity.

„Zajímalo by mě, jak pan prezident zjistil tyto informace, jako je třeba věk,“ uvedl student Jan Polák. To, odkud informace pochází, ale nikdo neví. Škola sama uvedla, že žádné informace o studentech prezidentovi nepodávala. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček odmítl věc pro Českou televizi komentovat.

Ovčáček: Nevím, kdo to je

Na dotaz Zpravodajské webu Českého rozhlasu, odkud informace o Maxmiliánovi Kubném prezident získal, Jiří Ovčáček odpověděl, že neví, kdo dotyčný je, a proto se k tomu nebude vyjadřovat.

Po připomenutí, o koho se jedná, napsal, že o něm nikdy Miloš Zeman nemluvil, a dodal: „Pokud ovšem jde o 'červenotrenýrkáře', kterého teď zbožňují veřejnoprávní média, prý je mu více než 38 let.“

„Pokud je to pravda: Omlouváme se studentovi nikoliv věčnému, ale vděčnému za červené trenýrky ve veřejnoprávních médiích, a to za to, že jsme z něj udělali mladšího, než je, a že místo vděčného jsme uvedli věčného," napsal prezidentův mluvčí.

Kubný pro ČT dodal, že nechce po prezidentovi omluvu, jen ho prý zajímá, jak k nálepce „věčný student“ Miloš Zeman dospěl.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme