Dárce krve dostal za šíření žloutenky podmínku. Zatajil, že v minulosti bral drogy

Soud potrestal podmínkou dárce krve, který žloutenkou nakazil pacienty v pražské nemocnici v Motole. Muž byl na placeném odběru krve krátce po nakažení a diagnostické testy nemoc neodhalily. Přípravky z plazmy lékaři podali třem pacientům, u kterých žloutenka také propukla. Rozsudek zatím není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto)

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto) | Foto: tOrange.us, CC BY 4.0

Žloutenka typu C se přenáší krví, především mezi narkomany. Muž doktorům nakonec přiznal, že v minulosti drogy bral. Státní zástupce Martin Černý už před měsícem řekl, že kdyby pravdivě vyplnil dotazník pro dárce krve, lékaři by vůbec odběr neprovedli.

„Zatajil podstatné skutečnosti o svém zdravotním stavu, které by jinak vedly k tomu, že odběry by nemohly být provedeny,“ sdělil Českému rozhlasu Černý.

V Brně přibývá nakažených žloutenkou. Epidemie ještě není na vrcholu, obávají se lékaři

Číst článek

Soud jeho argumentům vyhověl. „Ve věci byl vydán trestní příkaz, kterým byl obviněnému uložen trest odnětí svobody v trvání pěti měsíců se zkušební dobou v trvání osmnáctí měsíců,“ potvrdil mluvčí soudu Lukáš Slavík. Soudu se zatím nepodařilo doručit příkaz odsouzenému. Ten si ho musí osobně vyzvednout.

Předseda Národní transfuzní komise Ministerstva zdravotnictví Petr Turek dodává, že je to první případ, kdy dárce krve za nedbalost dostal takový trest. „Jsme odkázáni na to, co nám dárce řekne. Z našeho hlediska je nejvýznamnější to, že vůbec přichází vzkaz, že člověk je odpovědný za to, jaké informace transfuzní službě uvádí,“ říká Turek. Lékaři odsouzeného muže doživotně vyřadili ze seznamu dárců.

Žloutenka - způsoby přenosu u jednotlivých typů | Foto: Český rozhlas

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme