'Dárci krve nebudou rukojmí.' TOP 09 a STAN stáhli novelu, do níž chtěl Babiš dát zdanění dluhopisů

Předkladatelé z opozičního klubu TOP 09 a Starostů v úterý stáhli daňovou novelu, jež by zvýšila daňové úlevy dárcům krve a zavedla by je pro dárce kostní dřeně. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tak nedostal šanci připojit k předloze ve druhém čtení návrh na zdanění výnosů z některých korunových dluhopisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněm Ano, Andrej Babiš

Sněm Ano, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Nemohu se smířit s tím, aby se pomoc dárcům stala rukojmím politického soupeření," řekla za autory novely Věra Kovářová (STAN, za TOP 09). Zdanění korunových dluhopisů je podle ní možné řešit jinak a není fér tím zatěžovat zákon o dárcích krve a kostní dřeně. Kovářová uvedla, že nechce dopustit, aby se kvůli novele strhla ostrá politická mela plná faulů a osobních útoků.

Babiš uvedl, že ho postup předkladatelů mrzí, předlohu podporuje. Poslance nařkl z toho, že zřejmě nechtějí, aby držitelé korunových dluhopisů výnosy z nich danili. „Budu to navrhovat znovu, protože si myslím, že je to správné," zdůraznil ministr financí. Zdanění by dopadlo i na něho, když v minulosti nakoupil skoro za 1,5 miliardy korun korunové obligace skupiny Agrofert, kterou tehdy vlastnil.

'Každý dělá chyby.' Babiš z nesrovnalostí v majetkovém přiznání viní účetní

Číst článek

Kovářová řekla, že daňovou novelu předloží obratem znovu. Nynější návrh předpokládal, že dárci by si mohli odečíst od základu daně za jeden odběr 3000 korun místo nynějších 2000 korun. Předloha by zavedla také odpočet 20 000 korun za jeden odběr kostní dřeně. Nová úprava už asi nebude obsahovat další novinku, která by uzákonila odpočet 8000 korun ze základu daně za vstup do registrů dárců. Proti se staví ministerstvo financí, které poukazuje na to, že z registrů mohou lidé vystoupit, aniž byli po dobu evidence aktivními dárci.

Zdanění korunových dluhopisů by podle Babišovy zamýšlené úpravy dopadlo na desítky lidí, kteří postupovali stejně jako on. Dani by od příštího roku podléhaly obligace, které nakoupili od firem jejich majitelé a lidé ekonomicky propojení. Zdanění by se tedy nevztahovalo na korunové dluhopisy, které stát nabízel obyvatelům za ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

'Mimořádně špatný, příliš retroakrivní'

Na Babišovu iniciativu pohlíží kriticky partner společnosti BDO Tax Marek Moudrý. „Domnívám se, že pokud nevyplyne z dalšího jednání řádné zdůvodnění veřejného zájmu na takovém zásahu, překračuje tento návrh hranice přípustné retroaktivity. Z hlediska legislativní čistoty je tento návrh mimořádně špatný," sdělil v tiskové zprávě.

Ministrův návrh by podle Moudrého nahradil práci finančních úřadů. „Tedy situaci, kdy může finanční úřad identifikovat i dle stávající právní úpravy v konkrétním případě zneužití práva daňovým poplatníkem," dodal.

Možnost vydávání nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let, Kalousek ji jako ministr financí využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Potom je začaly emitovat i firmy. Babiš nakoupil desetileté obligace s šestiprocentním úrokem, které Agrofert vydal v prosinci 2012. Čelí kvůli tomu podezření z daňové optimalizace.

Z výnosů z takových obligací se totiž nehradí 15procentní daň. Navíc společnosti, které dluhopisy vydávají, si náklady na úroky standardně odečítají od základu daně. Možnost vydávat nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme