Dcera Nicholase Wintona v Olomouci pokřtila český překlad knihy o svém otci

Barbara Wintonová navštívila ve středu Olomouc, kde pokřtila český překlad vlastní knihy o jejím otci a besedovala se studenty hejčínského gymnázia. Mladým lidem chce předat poselství, které tu zanechal Nicholas Winton.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbara Winton

Barbara Winton | Foto: Filip Jandourek

„Řeknu příběh mého otce, budu jim vyprávět o dětských transportech, o tom, jak zachránil děti. Ale taky jedna část mé přednášky bude o tom, že když máte bláznivý nápad, tak ho udělejte a může se to splnit. Takže i to je moje poslání, proč tam jdu,“ popsala Wintonová, o čem bude se studenty diskutovat. Další podobné setkání ji čeká ve čtvrtek v Prostějově.

Zemřel sir Nicholas Winton, zachránce židovských dětí

Číst článek

Sir Nicholas Winton v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaných území Československa před koncentračními tábory. Zajistil jejich odjezd vlakem do Velké Británie.

Winton transporty nepovažoval za výjimečné a nikdy o nich sám nemluvil. Přesto se náhodou o transportech v roce 1988 dozvěděl svět. Za organizování transportů získal řadu ocenění. V roce 1998 mu Václav Havel propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka. V roce 2003 ho královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu. O sedm let později dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu. V roce 2014 převzal od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva. Už několik let také lidé podepisují petice, aby Nicholas Winton dostal Nobelovu cenu míru, ale zatím tyto snahy nebyly úspěšné.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme