Déšť a tající sníh zvedají hladiny řek. V Olomouckém kraji zasahují hasiči i vodohospodáři

Tající sníh a deště zvedly hladiny toků na víc než deseti místech v Česku. Někde za to může nahromaděný led. Povodňový stupeň pohotovosti ve středu brzy ráno hlásily tři měřicí stanice, Dalečín a Veverská Bítýška na Svratce a Pertoltice na Liberecku na Panenském potoce. Déšť a táni zaměstnává v Olomouckém kraji hasiče i vodohospodáře. Museli si poradit s vodou z polí a ledovými krami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy, velká voda, povodeň, rozvodněná řeka, zvýšená hladina řeky

Záplavy, velká voda, povodeň, rozvodněná řeka, zvýšená hladina řeky | Foto: David Prantl

Nejnižší povodňový stupeň bdělost ve středu ráno platil na dvou místech na Ploučnici v Libereckém kraji a na Svratce v Borovnici na Žďársku.

Ve středních Čechách ho hlásily měřicí stanice na Blanici v Louňovicích pod Blaníkem, na Sázavě ve Zruči nad Sázavou a Doubravě ve Žlebech, na Hradecku to bylo na Cidlině v Novém Bydžově.

Bdělost má také Rožnovská Bečva v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku a Dyje v rakouské měřicí stanici Raabs před přítokem do Česka.

Voda z polí a ledové kry

Hasiči zasahovali do ranních hodin v olomoucké části Holice, kde voda z polí zatopila autosalon. Nasadili plovoucí čerpadla a odlehčovali průtoku přes kritická místa. V některých místech pro zamezení zatopení okolních komerčních objektů vystavěli menší hráze. „Situace je nyní stabilizovaná, uvidíme, jak to bude vypadat během dne," dodala mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

V noci na středu vyrazili také do Vacanovic na Olomoucku, kde problémy způsobila rovněž voda tekoucí z polí. „Voda z polí tam zaplavila komunikaci, jeden pruh byl neprůjezdný," řekla Hacsiková.

Evropské státy včetně Česka hlásí radioaktivní jód v ovzduší. Zdraví lidí neohrožuje

Číst článek

Hasiči v noci vyjížděli i do zahradnictví u Velké Bystřice na Olomoucku, kde také tekla voda z pole. „Čistili tam kritická místa, zásah ukončili po půlnoci," doplnila mluvčí hasičů.

Pracovníci Povodí Moravy si zase museli poradit s ledovými krami na řece Bečvě na Přerovsku. Kvůli nim se vzdula hladina a zaplavila přilehlé zahrádky v záplavovém území.

Vodohospodáři na jezu v Oseku nad Bečvou na Přerovsku, kde se kry nashromáždily, zasahovali i za pomocí těžké techniky až do ranních hodin. „Ve 04:00 se celou ledovou bariéru podařilo uvolnit," řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Před zvedáním hladin toků v úterý varovali meteorologové, výraznější srážkové úhrny očekávají ve středu a v noci na čtvrtek v Jizerských horách a na Šumavě. Povodně podle výstrahy ČHMÚ tak hrozí zejména na severu Čech a v Plzeňském a Jihočeském kraji.

Česko se bude potýkat také se silným větrem, ve středu by měl podle meteorologů zasáhnout všechny regiony s výjimkou Zlínského kraje a jižní Moravy. V nárazech by mohl dosáhnout rychlosti místy až 90 kilometrů v hodině, na horách i víc než 110 kilometrů v hodině. Slábnout má večer.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme