Děti odděluje provaz, na obědy chodí do jiné budovy. Poměry na brněnské škole prověří inspekce

Na základní škole ve Vranovské ulici v Brně platí zvláštní režim. Vedle sebe se tam učí místní problémové děti a dojíždějící žáci ze školy Jana Amose Komenského. Jejich rodiče si ale nepřáli, aby se děti s problémovými žáky stýkaly. Patra školy jsou proto striktně oddělena a děti se kvůli posunuté výuce nepotkávají ani před budovou. Případem se v úterý začala na podnět Českého rozhlasu zabývat školní inspekce. Reportérka Českého rozhlasu se podívala přímo do školní budovy ve Vranovské ulici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třída (ilustrační foto).

Třída (ilustrační foto). | Foto: Creativ Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic

Na schodech do posledního patra visí provaz s upozorněním na zákaz vstupu a odchodu bez doprovodu učitelů. Za ním se učí necelá stovka dětí z rekonstruované základní školy Jana Amose Komenského. Její ředitelka Danuše Filipinská tvrdí, že přijala opatření, aby uklidnila nervózní rodiče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémové děti odděluje od ostatních provaz. Brněnskou školu prověří inspekce. Natáčela reportérka Tereza Kadrnožková

„Naše děti zůstávají našimi dětmi, to znamená, že jsme vyhověli všem provozním potřebám. To nám umožnil pohyb v samostatném patře, je to poslední patro té budovy. Tam jsme úplně soběstační a svobodní,“ vysvětluje Filipinská.

Do školy chodí až po osmé hodině, nepotkávají se v jídelně, ani v kroužcích.

Rodičům přestěhovaných žáků to vyhovuje, říká jedna z matek Martina Horváthová. „Děti ze Základní školy Merhautova a Vranovská jsou trochu jiné a já bych nechtěla, aby moje dítě chodilo tady na tu školu,“ přibližuje Horváthová.

Děti odděluje provaz, na obědy chodí do jiné budovy. Poměry na brněnské škole prověří inspekce | Foto: Tereza Kadrnožková

Rodiče odmítli i další nabídky vedení školy, které částečně volná budova patří. Zástupkyně ředitelky Irena Řezníčková nabízela například hřiště nebo počítačové třídy.

„Dále bylo nabízeno, aby mohli žáci chodit do školní jídelny, která je na budově Merhautova, kam i děti z budovy Vranovská přechází pod dohledem vyučujících, ale nebylo těchto nabídek využito,“ popisuje Řezníčková.

Místo toho děti jezdí na oběd do jídelny, vzdálené čtyři zastávky tramvají. Škola se snaží žáky oddělit v maximální možné míře. O poměry se na základě informací Českého rozhlasu začal zajímat i náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Zlepšení bez hanby a ztráty motivace. I k tomu ve školách pomůže formativní hodnocení

Číst článek

„Záležitost samozřejmě prošetříme, ale obecně můžu říct, že pokud by to v praxi takto mělo fungovat, tak je to nepřijatelné a nepřípustné, protože naše vzdělávání je založené na zásadách rovného přístupu, nediskriminace a podobně,“ dodává Andrys.

Zřizovatel škol, městská část Brno-sever mezitím vyzvala ředitelku Filipinskou, aby od opatření upustila.

Děti odděluje provaz, na obědy chodí do jiné budovy. Poměry na brněnské škole prověří inspekce | Foto: Tereza Kadrnožková

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme