Dienstbier byl pro voliče nesrozumitelný, Chvojka bude mluvit jednodušeji, prohlásil Sobotka

Politika v oblasti lidských práv, kterou měl až donedávna na starosti Jiří Dienstbier (ČSSD), byla pro voliče sociální demokracie nesrozumitelná. V pořadu Otázky Václava Moravce to prohlásil premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka. Nový šéf rezortu Jan Chvojka prý bude mluvit jednodušeji. Sám Dienstbier už dříve prohlásil, že na jeho odvolání tlačila část pražské a jihomoravské ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD (vpravo) vymění na jeho postu stranický kolega, poslanec Jan Chvojka

Ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD (vpravo) vymění na jeho postu stranický kolega, poslanec Jan Chvojka | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

"Já mám sice lidsky rád Jiřího Dienstbiera, ale problém byl ve srozumitelnosti jeho politiky vůči většině našich voličů. Potřebujeme jednodušší a srozumitelnější komunikaci i v té oblasti lidských práv, protože v legislativě už se mnoho věcí dělat nebude," prohlásil Sobotka v České televizi.

Sobotka minulý týden překvapil oznámením, že se chystá obměnit některé ministry za sociální demokracii. Jsou prý unaveni a potřebují vystřídat. Premiér to oznámil v dopise členům strany, ve kterém také zhodnotil neúspěch strany v nedávných krajských volbách.

„Jako předseda ČSSD cítím v této chvíli odpovědnost faktory neúspěchu nejen pojmenovat, ale také aktivně vystavět pilíře cesty změny," uvedl.

Sobotka chystá výměnu ministrů, změnit chce i svůj tým. Někteří kolegové jsou unaveni, uvedl

Číst článek

Tento pátek Sobotka oznámil, že vymění ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a již zmíněného Dienstbiera. Ten Sobotku následně kritizoval za to, že si chce tímto krokem zajistit hladké znovuzvolení předsedou strany.

„Mám věrohodné informace, že někteří pražští členové tlačili na mé odvolání a nabízeli jako protiplnění to, že pomohou s prosazením některých věcí, jako jsou volební řády, a také že proběhlo jednání s nějakými jihomoravskými sociálními demokraty, že by se třeba nemusel stavět protikandidát předsedovi na sjezdu," naznačil Dienstbier. Od předsedy strany prý žádné výtky ke své práci neobdržel.

Spekulovalo se také, že ve vládě skončí i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Ta po rozhovoru s premiérem Sobotkou nakonec v kabinetu zůstala.

Premiér Sobotka odjel v neděli odpoledne do Lán, kde prezidentovi Miloši Zemanovi oficiálně představí návrhy na obměnu.

Hana Mazancová, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme