Do Česka se dostaly sušené ryby, ve kterých může být smrtící jed

Na český trh se z Německa dostalo 54 kilogramů sušených solených ryb druhu plotice obecná, které mohou obsahovat botulotoxiny. Potraviny, jež měly směřovat k devíti prodejcům ruských specialit, se stahují z trhu. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Státní veterinární správa (SVS). Botulotoxin, známý i pod názvem klobásový jed, je toxická látka produkovaná bakteriemi. Patří vůbec k nejsilnějším známým jedům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sušené ryby, které mohou obsahovat botulotoxín

Sušené ryby, které mohou obsahovat botulotoxín | Foto: lebensmittelwarnung.de

Čeští veterináři dostali varování prostřednictvím evropského systému RASFF od německých dozorových orgánů. "Podle informací z Německa se měly u tamního konzumenta výrobku projevit příznaky otravy botulotoxinem.

Analýza vzorků ukázala přítomnost genů pro tvorbu botulotoxinu typu E. Momentálně probíhá podrobnější testování," sdělil mluvčí veterinářů Petr Pejchal. Podle něj německý distributor z důvodu opatrnosti stáhl i další šarže.

Pozor na plesnivý jahodový kompot z Egypta, varuje potravinářská inspekce

Číst článek

Jde o výrobky označené jako Sušené plotice o složení Rutilus rutilus, sůl. Distributorem byl Monolith Süd GmbH, Ohmstr. 7, 71083 Herrenberg. Možná závadné šarže mají minimální dobu trvanlivosti do 6. a 20. listopadu letošního roku, dále pak do 1. a 29. ledna příštího roku a do 22. února 2017. "Spotřebitelům, kteří by ještě měli výrobek doma, doporučujeme vrácení v místě prodeje," dodal Pejchal.

Botulotoxin se do těla obvykle dostává právě z potravy kontaminované sporami bakterií. Jde o potraviny, v nichž vzniká anaerobní prostředí, například o špatně sterilované konzervy a uzeniny nebo nakládanou zeleninu. Jed může způsobit ochrnutí svalů až smrt.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme