Do Číny by bez Jurečky jet neměli, tvrdí část opozice. Zaorálkův náměstek promluví s velvyslankyní

Česká delegace by bez ministra zemědělství do Číny jezdit neměla, myslí si pravicová opozice. Marian Jurečka z KDU-ČSL se měl v Číně setkat se šéfem resortu zemědělství a s ministrem pro oblast vodního hospodářství. Čínská strana ale schůzku zrušila. Krok znepokojil také ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD. Jeho náměstek zrušení schůzek probere s čínskou velvyslankyní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Martin Jurečka

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Martin Jurečka | Foto: Filip Jandourek

Čína zrušení ministerské schůzky podle ministra zemědělství Mariana Jurečky vysvětlila tím, že důvody obě strany chápou.

„Dostal jsem informaci od zastupitelského úřadu v Pekingu, že dostali informaci z čínské strany, že v rámci mé pracovní cesty se setkání, která jsem měl mít s ministrem zemědělství a ministrem vodního hospodářství ČLR, byly z čínské strany zrušeny,“ řekl v úterý Českému rozhlasu Radiožurnálu Jurečka.

Jurečka nejede do Číny. Peking plánované schůzky zrušil z 'pochopitelných důvodů'

Číst článek

Schůzka se nicméně nezrušila úplně, jednat spolu mají náměstci a úředníci českých a čínských ministerstev. Miroslava Němcová z ODS se ale domnívá, že by česká delegace bez Jurečky do Číny jezdit neměla. Podle ní se tam bez ministra nic zásadního nevyjedná.

„Když tam pojedou pouze nižší úředníci, tak to bude, jako bychom akceptovali to, že Čína nám bude diktovat, s kým se bude nebo nebude setkávat jen proto, že v České republice byl přijat dalajlama,“ sdělila Němcová.

Podobný názor má i TOP 09. Jiří Dolejš z KSČM ale považuje Čínu za tak významného partnera, že má podle něj smysl jednat s ní i bez přítomnosti ministra.

Zrušení schůzek bude řešit náměstek s velvyslankyní

Ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD znepokojilo, že členové čínské vlády plánované schůzky s ministrem zrušili. Novinářům to řekl ve středu během jednání vlády. Šéf české diplomacie věří tomu, že Čína bude plnit své závazky směrem k Česku, ke kterým se zavázala letos v dohodě o strategickém partnerství obou zemí.

Zaorálek uvedl, že zrušení schůzek probere jeho náměstek Martin Tlapa ve čtvrtek s čínskou velvyslankyní na dříve naplánovaném jednání. Bude podle Zaorálka žádat, aby Čína podnikla kroky, které pomohou situaci vyřešit.

Jurečka patří k zastáncům svého stranického kolegy, ministra kultury Daniela Hermana, který se setkal s dalajlamou.

Od schůzky Hermana s tibetským duchovním vůdcem se ale distancovali čtyři nejvyšší ústavní činitelé. Ve společném prohlášení o nezměněné kontinuitě česko-čínských vztahů potvrdili loajalitu k čínskému režimu.

Následně Čína oznámila, že prohlášení zaznamenala, cení si závazků, které z něj vyplývají, a očekává, že se projeví také v činech.

„Čína doufá, že příslušné země budou dodržovat politiku jedné Číny a opatrně zacházet s otázkami týkajícími se Tibetu, aby byl zajištěn zdravý vývoj bilaterálních vztahů,“ prohlásil podle serveru China.org mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. Doplnil také, že „Čína se rozhodně staví proti jakýmkoli formám kontaktu mezi činiteli jakékoli země a 14. dalajlamou.“

ČTK, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme