Do Iráku odletěli vojenští chirurgové, budou pomáhat nedaleko Mosulu

Do Iráku odletěl sedmnáctičlenný český polní chirurgický tým. Podporovat bude koaliční a irácké vojáky na americké základně několik desítek kilometrů od Mosulu, který se nyní irácká armáda za podpory koaličních leteckých sil pokouší dostat z područí teroristické organizace Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojenští lékaři ošetřují

Čeští vojenští lékaři ošetřují | Foto: 601. skupina speciálních sil

Vojáci do Iráku odletěli z pražské Ruzyně krátce po půlnoci. "Hlavním úkolem polního chirurgického týmu bude zdravotnická podpora a péče o příslušníky koaličních a iráckých ozbrojených sil," uvedl mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Jednotka je sestavena převážně z příslušníků Agentury vojenského zdravotnictví, které doplnili vojáci z Ústřední vojenské nemocnice Praha a dalších útvarů. Odborné jádro týmu tvoří dvojice chirurgů, jeden anesteziolog, střední zdravotnický personál a další specialisté.

Arabští piloti mají specifický přístup, ovládání bitevníků L-159 je budou učit čeští instruktoři

Číst článek

Zdravotníci by měli v Iráku zůstat půl roku. Poté by do země mohla armáda vyslat experty na výcvik, pravděpodobně ženisty. Irácké kolegy by školili v zneškodňování nástražných výbušných systémů. Těch po sobě ustupující islámští radikálové zanechávají tisíce. Důsledkem jsou oběti z řad civilního obyvatelstva včetně dětí.

Chirurgický tým má působit několik desítek kilometrů od Mosulu na jedné z důležitých amerických základen v rámci nemocnice amerického námořnictva. Pro českou jednotku podle dřívějších informací zajistí zdravotnický materiál.

Čeští zdravotníci působí v současné době rovněž v Afghánistánu v rámci americké nemocnice na letišti v Kábulu. V minulosti byli vysláni také do Chorvatska, v roce 1999 pomáhala polní nemocnice uprchlíkům v Albánii a postiženým zemětřesením v Turecku, v letech 2002 a 2003 pak v Afghánistánu.

Armáda už v létě poslala do země letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Irák je koupil právě z Česka. Irácké a kurdské ozbrojené síly ČR podpořila také zbraněmi a municí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme