DOKUMENT: Přečtěte si, proč může David Rath uniknout trestu i ve druhé části své kauzy

I ve druhé části kauzy Davida Ratha se musí obžaloba obejít bez odposlechů. Soudce Krajského soudu v Praze Ivo Zelinka se ztotožnil s rozhodnutím vrchního soudu a konstatoval, že klíčový důkaz proti bývalému hejtmanovi a dalším osmi obviněným si policisté obstarali v rozporu se zákonem. Zpravodajský web Českého rozhlasu uveřejňuje celé Zelinkovo usnesení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Kauzu Rath vyšetřovatelé rozdělili na dvě části - středobodem první je oprava Buštěhradského zámku, za niž měl Rath inkasovat sedm milionů. Údajný úplatek si pak nesl v krabici od vína.

Krajský soud v Praze ho potrestal kvůli zámku a další korupci kolem stavebních a zdravotnických zakázek ve Středočeském kraji osmi a půl lety vězení.

Odposlechy nelze použít ani ve druhé části kauzy Rath, jsou nezákonné, rozhodl soud

Číst článek

Odvolací Vrchní soud v Praze ale verdikt zrušil právě kvůli nezákonným odposlechům. První větev se tak vrací ke krajskému soudu, zasáhne do ní i Nejvyšší soud. Se stížností kvůli rozhodnutí vrchního se na něj obrátil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). CELÉ USNESENÍ VRCHNÍHO SOUDU ZDE.

Druhá větev kauzy Rath týkající se manipulací se stavebními zakázkami ve středních Čechách či nákupu sanitek pro středočeskou záchranku, celkem za 700 milionů korun, doputovala ke krajskému soudu loni v červenci. Státní zástupce obžaloval devět lidí a osm firem, mezi nimi i stavebního obra Metrostav.

Jenže soudce Zelinka během předběžného projednání obžaloby rozhodl, že tuto část kauzy vrátí policii k došetření, a to právě kvůli verdiktu vrchního soudu.

Usnesení soudce Ivo Zelinky ve druhé větvi kauzy Rath by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

"Byť v nyní projednávané trestní věci není procesní soud vázán závěry usnesení Vrchního soudu v Praze, nelze odhlédnout od toho, že důkazy předkládané věci jsou z větší části použity z původní trestní věci, která byla předmětem odvolacího řízení u vrchního soudu. Při předběžném projednání obžaloby se soud plně ztotožnil se závěry uvedenými ve výše citovaném usnesení Vrchního soudu v Praze," vysvětlil Zelinka.

Soudce navíc uvedl, že pokud se policii nepodaří získat nové důkazy, těžko Ratha a spol. obžalovat. Zpravodajský web jeho usnesení získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme