DOKUMENT: Přečtěte si rozsudek, kterým norský soud smetl odvolání Evy Michalákové

Ke konci listopadu zamítl Krajský soud v Oslu odvolání Evy Michalákové. Ta se bránila ztrátě rodičovských práv k oběma synům. Soud ale její námitky neuznal, proto ani nenařídil hlavní líčení. Překlad norského rozsudku si můžete prohlédnout v galerii dokumentů Zpravodajského webu Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

Soud argumentuje medializací případu a neschopností matky postarat se o děti, které si navíc u pěstounů zvykly.

"Krajský soud neshledává, že by cokoli z toho, na co se poukazuje v odvolání, vedlo k existenci vážných procesních pochybení v usnesení nebo soudním řízení okresního soudu," stojí v usnesení trojice soudců Krajského soudu v Oslu.

Média jste využívala na úkor dětí, neumíte se o ně postarat, vzkázal soud Michalákové, když smetl její odvolání

Číst článek

Ten se s odvoláním Evy Michalákové vypořádal na necelých sedmi stranách.

O umožnění styku s bratry Denisem a Davidem Michalákovými tak nyní bude usilovat jejich dědeček Jiří Pavelka. Na páteční tiskové konferenci to oznámil právník Pavel Hasenkopf. Otec Michalákové od loňského září žádal o možnost návštěvy dětí pětkrát. Soud všechny žádosti ale zamítl.

Úřad Barnevernet zamítání žádostí vysvětloval tím, že pro setkání není vhodná doba, a k posouzení žádostí se vrátí, až se situace uklidní.

Kauza Michaláková přehledně: 7 momentů, proč Norové odebrali české děti

Číst článek

„Nikdo neví, co úředníci Barnevernu považují za zklidnění situace. Můžeme se jen domýšlet, že tím myslí okamžik, kdy Eva Michaláková přestane o děti bojovat," řekl Hasenkopf.

K žalobě právníci přistoupili nyní, protože Norsko nedávno ratifikovalo Haagskou úmluvu o soudní příslušnosti ve věcech péče o děti. Úmluva zavazuje státy brát ohled na rodinné vazby dětí, což dříve v norském právu zakotveno nebylo.

Rozsudek Krajského soudu v Oslu v kauze Evy Michalákové by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme