Dopravu v zemi zkomplikovala ledovka. Problémy byly hlavně na severu Čech

Dopravu v Libereckém, Pardubickém nebo Plzeňském kraji ve středu ráno zkomplikovala ledovka. Problémy byly podle silničářů hlavně na silnicích nižších tříd, které se nesolí a byla na nich zledovatělá vrstva sněhu. V Liberci si ale pozor museli dávat především chodci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovka na Liberecku

Ledovka na Liberecku | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Ledovka ráno komplikovala dopravu na celém severu Čech. Problémy byly podle silničářů hlavně v Jizerských horách a Krkonoších. Nesjízdná byla třeba silnice z Temného Dolu do Malé Úpy na hranici s Polskem.

Silnice v Liberci jsou díky celonoční práci sypačů a rannímu provozu už jenom mokré. Stále zamrzlé jsou ale chodníky, místy doslova neschůdné. Lidé tak raději volí cestu po trávě nebo po silnici, což by mělo být varováním pro řidiče. Technické služby proto vyslaly do terénu sypače právě na chodníky.

Česku hrozí od úterního odpoledne ledovka, varují meteorologové

Číst článek

Liberecko a Jablonecko pokryla vrstva ledu už v úterý. Na mnoha místech kraje pršelo nebo mrholilo od odpoledních hodin. Problémy měli chodci i řidiči. Policie šetřila více než desítku dopravních nehod. Obešly se bez vážnějších zranění. Problémy měla na kluzkých silnicích i auta zdravotní záchranné služby. Kvůli ledovce se prodloužily její dojezdové časy. Celkem na Liberecku zaznamenaly 14 úrazů způsobených ledovkou.

Podle Petra Šéna ze společnosti Silnice LK by si řidiči měli dát pozor především na silnicích nižších tříd, které se nesolí a může na nich být zledovatělá vrstva sněhu. „Je tady pár lokalit, kde doprava byla opravdu problematická. Například tam byly zaseknuté autobusy a je nesnadný průjezd. Postihlo to i některá naše auta, která skončila v příkopu.“

Sypači na Žďársku pracovali celou noc

Ledovka stále hrozí na silnicích na Žďársku. Na silnicích první třídy tam leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. V severovýchodní části Vysočiny se teplota drží pod nulou a na několika místech jezdí sypací vozy. Všechny silnice na Vysočině jsou ráno sjízdné se zvýšenou opatrností.

Ledovka a námraza na Třebíčsku pomalu ustupuje | Foto: Michal Malý

Silničáři udržovali silnice ve sjízdném stavu kvůli možnému vzniku náledí od úterního večera. „V terénu jsme měli po celou noc 111 sypačů,“ řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic Roman Hubený. Posypové práce pokračují na Žďársku.

Menší problémy hlásí i Plzeňsko a Pardubicko

S ledovkou nebo se zledovatělou vrstvou ujetého sněhu musejí ještě dnes ráno počítat řidiči na některých místech Plzeňského kraje. Jsou to zejména silnice ve vyšších polohách Šumavy, Českého lesa, případně Brd, které v zimě silničáři nesolí. Postupně ale stoupají teploty a problémy s ledovkou ustupují.

Náledí hrozí také v Pardubickém kraji. Na některých silnicích ve výše položených místech kraje leží zbytky rozbředlého sněhu. Vozovky může také lokálně pokrývat náledí. Se sněhem musejí motoristé počítat v okolí Lanškrounu, Svitav, Poličky nebo Žamberku.

ČTK, Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme