'Dostali jen peřiny a příbory.' 94letého muže soudí za vystěhování sedláků v padesátých letech

Hlasoval pro vystěhování takzvaných vesnických boháčů. Za nezákonnou perzekuci dvou selských rodin v rámci komunistické akce Kulak v 50. letech míří k soudu 94letý důchodce J. M. „Zneužíval tísně poškozených,“ stojí v obžalobě, kterou má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici. Případem se v úterý začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukavice - násilné vystěhování sedmi rodin místních sedláků v roce 1956

Lukavice - násilné vystěhování sedmi rodin místních sedláků v roce 1956 | Foto: Zdeněk Zitka

Když v červnu roku 1953 hlasoval na tehdejším zasedání komise „pro úpravu poměrů rodin kulaků“, možná netušil, že za svůj hlas bude někdy stát před soudem. Už vůbec si ale zřejmě nedokázal představit, že by ho žalobce do soudní ohrádky povolal ve věku 94 let.

„Jednání vysídlovacích komisí bylo jedním z nástrojů politické perzekuce zaměřené proti vesnickým boháčům, rozhodování bylo motivováno zejména jejich zařazením do třídy ‚vykořisťovatelů‘. Trestný čin byl tedy spáchán na poškozených pro jejich politické přesvědčení, kdy byli označeni za politické nepřátele jen na základě svého sociálního postavení,“ viní ho v obžalobě Táňa Dočekalová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2.

„Provinilý vesnický boháč“

Po únoru 1948 se tehdejší režim pod taktovkou KSČ rozhodl postupně zlikvidovat soukromé hospodářství. Výsledkem měla být kolektivizace, čemuž předcházelo postupné, třeba i násilné odstranění individuálních zemědělců.

Jedna z takzvaných vysídlovacích komisí pro „úpravu poměrů rodin kulaků“ zasedala i 22. června roku 1953. Na Okresním národním výboru pro Prahu-východ se tehdy sešel pětičlenný výbor, jehož členem byl i dnes obžalovaný J. M. Ve funkci zemědělského tajemníka Okresního výboru Komunistické strany Československa Praha-východ pomohl svým hlasem rozhodnout o vysídlení selských rodin (viz box vlevo).

„ Jako člen komise "pro úpravu poměrů rodin kulaků" (tzv. vysídlovací komise) Okresního národního výboru Praha-východ, umožnil svým hlasováním (...) rozhodnout dne 22. 6. 1953 na Okresním národním výboru Praha-východ v souvislosti s celostátně organizovanou perzekucí soukromě hospodařících zemědělců označovaných orgány Komunistické strany Československa a státními orgány za vesnické boháče v rámci tzv. akce K (Kulak) o vysídlení zemědělských rodin. “

Vystěhování se týkalo dvou rodin, a to konkrétně manželského páru a dvou synů z Cholupic. Těm komise jako takzvané přikázané místo určila Hlubokou nad Vltavou v Okresu České Budějovice, tedy lokalitu zhruba 150 kilometrů vzdálenou od jejich domova.

Druhý manželský pár s jedním synem ze Šeberova se měl zase podle rozhodnutí odstěhovat do okresu Vodňany. Oba muži pak byli odsouzeni, jeden za ohrožení jednotného hospodářského plánu z nedbalosti a druhý pro trestný čin ohrožení zásobování.

„Přičemž rozhodnutí o vysídlení bylo motivováno jejich přiřazením Komunistickou stranou Československa a jí ovládanou tehdejší státní mocí k příslušnosti k takzvaným vesnickým boháčům, kteří měli domněle zastávat odlišné politické přesvědčení, a to zejména v otázkách kolektivního hospodaření,“ stojí dále v obžalobě.

Ani jedna z rodin neměla možnost bránit se: proti rozhodnutí komise totiž neexistoval žádný opravný prostředek. Navíc podle státní zástupkyně muselo být všem členům komise známo, že se jedná o protiprávní postup. K zákazu pobytu totiž mohlo dojít výhradně na základě zákona a pravomocného rozhodnutí soudu.

U soudu nicméně stane obžalovaný J. M. jako jediný. „Ostatní členové komise již zemřeli, a proto nemohli být stíháni,“ píše žalobkyně Dočekalová.

Podle státní zástupkyně obžalovaný J. M. „úmyslně umožnil jinému spáchání trestného činu tím, že v postavení úřední osoby, která v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu nebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch, vykonává svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu a spáchá takový čin na jiném pro jeho politické přesvědčení, zneužívaje jeho tísně,“ čímž měl spáchat „zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby spáchaný formou pomoci.“

Sám obžalovaný, který se narodil v roce 1923 a doposud nebyl trestán, odmítl na policii vypovídat. Podobně se k věci nemohl vyjádřit ani žádný člen z vysídlených rodin: všichni už jsou po smrti. Policie si proto pozvala například neteř jednoho z poškozených. Její strýc se do Cholupic přiženil.

"V Cholupicích měli dům s hospodářstvím. Strýcova manželka nechtěla vstoupit do JZD. Po návratu z vězení strýc žil a pracoval v Praze. Teta byla vystěhována spolu s dětmi někam k Českým Budějovicím, měli dostat jen peřiny a příbory, které odvezli na voze," tlumočila její slova státní zástupkyně do obžaloby.

Další neteř potvrdila, že rodině jejího strýce opravdu zůstaly jen peřiny a příbory. Jeden ze strýcových synů byl podle jejích slov na vojně a druhý zřejmě v pracovním táboře v Jáchymově.

Státní zástupkyně k soudu nachystala i archivní materiály, například zápisy z jednání předsednictva OV KSČ na Praze-východ či z okresní konference, a to vše z let 1949 až 1953. Kromě zemědělství či fungování JZD se tam řešil právě takzvaný boj proti kulakům.

„Tyto materiály dokreslují atmosféru doby, kdy byl ze strany KSČ veden třídní boj vůči těmto kulakům či vesnickým boháčům,“ argumentuje státní zástupkyně.

Překážka ve slučování

Z dokumentů také vyplynulo, že obžalovaný J. M. byl navržen jako zemědělský referent, kterému byly pravidelně ukládány úkoly v rámci kontroly zemědělství. Podle jeho personálního spisu byl zaměstnanec Federálního ministerstva zahraničních věcí ČSFR, působil i jako příslušník Sboru národní bezpečnosti.

Kulak byl pro tehdejší režim „překážkou slučování zemědělství v JZD“, a bylo třeba s nimi bojovat a „zbavit vlivu“. O vystěhování neměli být předem informováni. Navíc je podle státní zástupkyně zřejmé, že účastníci schůzí – a to včetně obviněného J. M. – si uvědomovali, že „často je postupováno ve věcech kulaků bez právního podkladu, pouze z politických důvodů“.

„Rodinní příslušníci vesnických boháčů nebyli odsouzeni pro žádný trestný čin, přesto byli zbaveni majetku, byla ztížena možnost jejich obživy a byli přestěhováni do míst tak vzdálených od jejich původního bydliště, že nemohli v takto těžké životní situaci spoléhat na pomoc svých příbuzných,“ argumentuje v závěru obžaloby státní zástupkyně.

Soud potrestal muže, který před 61 lety vyháněl sedláky na Přerovsku

Číst článek

Navíc jednáním J. M. došlo podle jejího mínění k neoprávněnému prospěchu mimo jiné pro JZD. Obžalobou se proto v úterý začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 2. V případě odsouzení hrozí seniorovi až deset let vězení.

Komunisté vysídlovali zemědělce a jejich rodiny v rámci koordinované akce Kulak. Celkem se vystěhování týkalo podle ČTK tří až čtyř tisíc lidí, kteří museli domovy opustit a zanechat na místě zpravidla veškerý majetek.

 

Mohlo by vás také zajímat

Drahošovu kampaň vede muž z firmy stíhané v kauze Rath. 'Prověřím to. Co vím, mi nevadí,' říká kandidát Drahošovu kampaň vede muž z firmy stíhané v kauze Rath. 'Prověřím to. Co vím, mi nevadí,' říká kandidát

Volební kampaň Jiřího Drahoše řídí muž s problematickou minulostí. Jakub Kleindienst působil ve vedení firmy, která sehrála klíčovou...

 
'Dýchne na vás nicota, deprese a prázdnota.' Turistický průvodce uráží města na jihu Moravy 'Dýchne na vás nicota, deprese a prázdnota.' Turistický průvodce uráží města na jihu Moravy

Nový tištěný průvodce jihomoravskou metropolí vyvolal vlnu nevole. Texty jsou podle starostů měst a obcí z okolí Brna hanlivé a urážlivé....

 
Slzy místo triumfu. Golfistku připravil o vítězství televizní divák Slzy místo triumfu. Golfistku připravil o vítězství televizní divák

Golfistka Lexi Thompsonová měla blízko k vítězství na úvodním majoru sezony v kalifornském Rancho Mirage. Američanka v neděli dostala...

 
Scarlett Johanssonová pátrá po své minulosti v Ghost in the Shell. Najde sice hezký, ale prázdný obal Scarlett Johanssonová pátrá po své minulosti v Ghost in the Shell. Najde sice hezký, ale prázdný obal

RECENZE. Nový sci-fi snímek inspirovaný stejnojmenným japonským manga komiksem zavede diváky do nepříliš vzdálené dystopické budoucnosti, kde kybernetika ovládá kromě počítačů i lidská těla. Jeho název, který by se dal volně přeložit jako duch v obalu,...

 
 

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme