Duka na Hradě slouží zádušní mši za 294 obětí heydrichiády. Veřejnost je vítána

Kardinál Dominik Duka v poledne v katedrále svatého Víta zahájil tradiční zádušní mši za oběti heydrichiády. Součástí requiem bude čtení jmen obětí a zapálení symbolických dvou set devadesáti čtyř svící - podle počtu lidí, kteří v souvislosti s atentátem na Reinharda Heydricha zahynuli v koncentračním táboře Mauthausen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka | Foto: Jana Šustová

„Při mši, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka, budou letos připomenuti zejména popravení vojáci a legionáři. Tato mše je volně přístupná veřejnosti a je na ni zván každý, kdo chce vzdát úctu zavražděným a padlým odpůrcům teroru,“ řekl mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora.

Mezi povražděnými byli příbuzní a zejména spolupracovníci členů paraskupin Anthropoid, Out Distance a Silver A. Bez jejich statečnosti a obětavosti by nemohla být úspěšně provedena vojenská akce proti Reinhardu Heydrichovi.

Těla Gabčíka a Kubiše leží v 'odpadové šachtě'. Důstojné místo hrdinům zajistí až nový zákon

Číst článek

„Zejména dnes je důležité si připomínat charakterní osoby, jejichž vlastenectví vyrůstalo z lásky a úcty k domovu. Vlast se netvoří protestem proti cizímu, ale tím, že přijmu za vlastní to, co mi odkázali druzí," uvedl kardinál Duka.

Členové výsadkářské skupiny Anthropoid provedli atentát na zastupujícího říšského protektora a jednoho z hlavních architektů holokaustu Heydricha 27. května 1942. Heydrich sice útok přežil, ale o týden později podlehl infekci z utrpěných zranění.

V následné vlně represí okupační správa popravila tisíce lidí a srovnala se zemí obce Lidice a Ležáky. Atentát ale posílil pozici československé exilové vlády v Londýně a i díky němu západní mocnosti odstoupily od mnichovské dohody, která předválečné Československo připravila o pohraničí.

Zádušní mše bude v katedrále svatého Víta letos pošesté.

Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme