Evropská unie podpoří vznik veřejných wi-fi sítí. V Česku by jich mohlo vzniknout až čtyřicet

V Česku by už v příštím roce mohlo z evropských peněz vzniknout až 40 míst s veřejným připojením k internetu. Projekt veřejných wi-fi schválila začátkem prosince Rada ministrů Evopské unie. Do roku 2020 přispěje unie na veřejné wi-fi sítě až 120 milionů eur, tedy více než 3 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Připojení wifi (ilustrační fotka)

Připojení wifi (ilustrační fotka) | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Hotspoty, tedy místa, kde se lidé budou moct k veřejné síti připojit, budou moct vznikat například na náměstích nebo autobusových a vlakových nádražích.

„Typickým žadatelem, který si o tu dotaci bude moc zažádat je veřejný subjekt, zejména kraj, město či obec. Případně to podle pravidel Evropské komise může nějaká další veřejná instituce, jako například nemocnice nebo škola. Dotace nejsou určené pro soukromé firmy,“ popisuje Jiří Průša ze sdružení CZ.NIC, která projekty do Bruselu připravuje.

Bez wifi a mobilu. V boji se závislostí pomáhají podniky i aplikace

Číst článek

Veřejné sítě by měly vznikat po celé Evropě pod jednotným názvem WIFI4EU.

„Evropská komise zasponzoruje zřízení toho hotspotu, to znamená jeho zřízení a vybavení až do výše 20 tisíc eur. Žadatel poté musí zajistit připojení k internetu. Parametrem je minimální rychlost 30 MB/s, takže to musí být opravdu vysokorychlostní internet,“ doplňuje Jiří Průša.

Podle odhadů sdružení CZ.NIC by dotaci mohlo už v příštím roce dostat až 40 subjektů v Česku.

Podle Průši by se nemělo jednat o místa, kde už nějaká wi-fi existuje. Zájemci tedy musejí připravit takové projekty, které nebudou konkurovat soukromých poskytovatelům.

Informace o velmi štědrém balíku peněz je velice čerstvá, takže zájemci se teprve rodí. Ovšem v kraji Vysočina se to díky kontaktům dozvěděli a už začal jednat.

Kubánské úřady spustily první veřejné wifi, zóny jsou na hlavní třídě v Havaně

Číst článek

„Za tím projektem může být třeba několik škol nebo několik obcí. Naše představa je v řádu několika lokalit, do kterých bychom na území kraje chtěli dostat připojení,“ říká vedoucí odboru informatiky Petr Pavlinec.

Zájemci navíc o peníze nežádají v Česku, ale přímo v Bruselu. „Z projektu vyplývá, že veškerou administraci zajišťuje přímo Evropská komise pro celou EU. Znamená to, že zapojení našeho ministerstva se nepředpokládá,“ říká mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba.

První výzvu spustí Evropská komise v březnu. Žadatele, kteří dotaci dostanou, pak vybere do podzimu 2017.

Ľubomír Smatana, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme