Klaus: zacházení s Forejtem mě velmi zasáhlo. Ve světě nám ho záviděli

Bývalý prezident Václav Klaus odsoudil podle něj vynucený odchod Jindřicha Forejta z funkce šéfa protokolu Pražského hradu. Zacházení s ním ho „lidsky velmi zasáhlo“. Uvedl to v prohlášení, které ČTK poskytl Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Wikimedia Commons

"Vynucený odchod Jindřicha Forejta z jeho funkce a jeho profesní i lidskou diskreditaci rezolutně odsuzuji," uvedl Klaus. Forejta, který šéfoval hradnímu protokolu i v době jeho působení na Hradě, označil za jednoho z nejbližších spolupracovníků. "I proto mě zacházení s ním lidsky velmi zasáhlo," poznamenal.

Forejt se podle Klause osvědčil jako vynikající vysoký úředník nejen českého, ale i mezinárodního formátu. "Mnozí ve světě nám ho záviděli a opakovaně nám to říkali. Tým prezidenta Zemana jeho odchod nepochybně oslabí, a tím bude poškozeno fungování této mimořádně důležité instituce českého státu. Není připraven nikdo, kdo by ho mohl rovnocenně nahradit," zdůraznil.

Forejt má stále šanci stát se velvyslancem ve Vatikánu, je to moje přání, prohlásil Zeman

Číst článek

To, co se nyní s Forejtem děje, označil za nezasloužené a nedůstojné i těch, kteří "štvanici na ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky rozpoutali".

Znalci prostředí Pražského hradu dlouhodobě upozorňovali na napjaté vztahy mezi Forejtem a dalšími pracovníky Hradu, včetně šéfa poradců prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého a kancléře Vratislava Mynáře. Tlak na konec Forejta ve funkci měl být dlouhodobý, vždy ho ale podle médií Zeman podržel. Považoval ho za svého velmi blízkého spolupracovníka.

"Osobní diskreditace a špiclování v soukromí jsou věci, se kterými se nesmíme smiřovat jako s metodami řešení sporů v politické a, jak je teď vidět, i v úřednické sféře," uvedl Klaus.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Kšeftování s intimními nahrávkami Jindřicha Forejta. ‚Za 70 tisíc je to vaše‘

Číst článek

Za koncem Jindřicha Forejta ve funkci šéfa hradního protokolu prý stojí „osobní a zdravotní důvody“. Na Pražském hradě však končí přesně v době, kdy se na veřejnost dostaly údajně kompromitující nahrávky, na kterých má odcházející hradní protokolář šňupat bílý prášek.

Podle serveru Hlídacípes.org vznikla série devíti videí u Forejta v bytě na Praze 5. Záběry měla skrytě pořídit jedna osoba, která zároveň zaznamenala i detaily jako kreditní kartu s Forejtovým jménem nebo jeho pečetní prsten hradního ceremoniáře.

Sám Forejt od minulého týdne nezvedá telefon a nereagoval ani na SMS zprávy, které mu Zpravodajský web Českého rozhlasu poslal. Zatím se konkrétně nevyjádřil ani k důvodům, kvůli kterým se své funkce, jak tvrdí Ovčáček, vzdal. Kauzu nechtěl Ovčáček dále komentovat ani pro Český rozhlas Plus. Podle informací z Hradu je nyní Forejt nemocný.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme