Exúředník Prahy 7 ukradl radnici tři iPhony. Krabičky byly pro děti na hraní, bránil se u soudu

Podmínku na rok a půl, uhradit škodu a žít řádný život. Takový trest si vysloužil bývalý úředník na Praze 7 Radomír Botek. Podle soudu ukradl při odchodu z funkce tři mobilní telefony. Zhruba rok staré iPhony nechal odepsat a zlikvidovat, policie je ale našla u něj doma. Mimo jiné se bránil tím, že krabičky prý přinesl dětem na hraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý vedoucí oddělení informatiky na Praze 7 Radomír Botek.

Bývalý vedoucí oddělení informatiky na Praze 7 Radomír Botek. | Zdroj: MČ Praha 7

„Vina přečinem krádeže a trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu jednoho a půl roku a (v této době) žít řádný život a podle svých sil nahradit poškozenému majetkovou škodu," popsala uložený trest předsedkyně senátu Felicia Hrušková.

Rozsudkem Městského soudu v Praze nad Radomírem Botkem, bývalým vedoucím informatiky na úřadu sedmé městské části, ho v polovině září uznala vinným z krádeže tří mobilních telefonů značky iPhone. Botek měl přístroje účelově odepsat a dodat potvrzení o jejich fyzické likvidaci. Policie nakonec ale mobily našla u něj doma.

Radomír Botek
Radomír Botek je bývalým vedoucím oddělení informatiky na Úřadu městské části Praha 7.
V listopadu 2014, přesně v den, kdy zastupitelstvo volilo nové vedení Prahy 7, byla ještě narychlo svolána škodní komise. Tam chtěl Botek podle soudu odepsat tři iPhony. Členy komise tím ale zaskočil, protože jeden z telefonů byl starý deset měsíců a druhý zhruba rok. Komise telefony při odepisování fyzicky neviděla a neidentifikovala je ani podle inventárního čísla. I tak je z majetku vyřadila.
Pro škodní komisi si Botek nechal vypracovat také znalecký posudek, podle kterého byly telefony zastaralé a neopravitelné. Znalce policie podezřívala z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, případ byl nakonec odložen.

Až k evropským soudům

K pražskému městskému soudu případ doputoval po rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 7, proti kterému se Botek odvolal. I zde se snažil bojovat a navrhoval například, aby soud přehrál video ze serveru YouTube, které ukazuje, že si lze iPhone doma opravit. Chtěl tak podpořit svou obhajobu, že iPhony radnice vyřadila jako nefunkční a jemu se je podařilo opět zprovoznit.

Soudkyně mu ale neuvěřila a podle rozsudku odepsal zhruba rok staré iPhony, které navíc jen 14 dní před údajnou likvidací byly v opravě.

Že Botek telefony používal i nějakou dobu poté, co měly být fyzicky zlikvidovány, zjistila policie na základě údajů o telekomunikačním provozu. Podle Botka je ale detektivové zajistili nezákonným způsobem. "Navrhoval, aby napadený rozsudek byl zrušen, on obžaloby zproštěn, případně navrhoval přerušení řízení a postup k vyřešení předběžné otázky u soudního dvora Evropské unie," popsala soudkyně v rozsudku. Botkovo odvolání ale nakonec označila za nedůvodné, v předchozím řízení totiž nenašla žádné chyby.

Botek v úterý nezvedal telefon a nereagoval ani na dotaz zaslaný sms zprávou. "Pan Botek byl obviněn z krádeže, protože si z majetku Městské části Praha měl vzít tři funkční telefony. Klient se hájil tím, že to co si vzal byly telefony, jež byly vyřazeny a tedy měly být nefunkční. Doma se pokusil je opravit, což se mu ve dvou případech ani nepodařilo," napsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Botkův advokát Jiří Novák. Podle něj obhajoba soudu nabídla dost důkazů, některými se však soud odmítl zabývat, jiné vyhodnotil v rozporu s jejich obsahem. "Jinak řečeno, rozhodnutí soudů nepovažujeme za správné a zvažujeme podání opravných prostředků proti nim," připustil Novák.

Kosmetická úprava
Městský soud v Praze v napadeném rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 7 pouze upravil výrok o náhradě škody. Poškozenou je podle odvolacího soudu městská část Praha 7, nikoli Úřad městské části Prahy 7. Škoda, kterou už Botek uhradil, byla vyčíslena na 23 tisíc korun.

Hračky pro děti

Botek před soudem uvedl, že po zasedání likvidační komise pomáhal telefony odnést k likvidaci. Podle soudkyně to ale bylo vůbec poprvé, této činnosti se nikdy předtím nezúčastnil. A právě tehdy měl přístroje podle soudu odcizit.

Při domovní prohlídce také policie našla krabičky od mobilních telefonů. "Vzal si je z úřadu, když vyklízel svoji kancelář, na hraní svým dětem," reprodukovala jeho výpověď soudkyně Hrušková. "Soud pouze konstatuje, že krabičky nebyly nalezeny v dětském pokoji, ale byly ve skříni, v šatně za ložnicí obžalovaného," vypořádala se nakonec s uvedeným argumentem.

'Šikana a nezákonnost'. Praha 10 mu 15x odmítla vydat informace. Po dvou letech částečně ustoupila

Číst článek

Celý incident s iPhony dala - stejně jako předchozí soud - do souvislosti s nedostatečnou evidencí majetku, která v době, kdy Botek na úřadu působil, na radnici panovala. Soudy ji dokonce popsaly jako "naprostý chaos". Hrušková zmatek ilustrovala například tím, kdy do osobní karty zaměstnanců byly zapisovány majetky, které daný úředník vůbec nevlastnil (viz BOX Zmatek na radnici).

Zmatek na radnici
"(Jeden z mobilních telefonů) byl zapsán do osobní karty zaměstnance J. P., který uvedl, že osobní kartu s příjmem tohoto přístroje nechtěl podepsat, neboť specifikace neodpovídala obdrženému přístroji, ale následně kartu podepsal. Je tedy otázkou, jaký mobilní telefon měl ve skutečnosti přidělen, neboť (...) účet od tohoto telefonu platil Ing. Radomír Botek," stojí v usnesení.

Městská část Praha 7 udělený trest pro Radomíra Botka vítá. "Došlo k potrestání zloděje a městské části byla přiznána úhrada škody. Jako zdaleka nejdůležitější ale vnímám skutečnost, že soud v rozsudku jasně popsal absolutní chaos a nepořádek, který v minulých volebních obdobích na radnici vládl a který v konečném důsledku umožnil krádeže pana Botka," uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Pavel Vyhnánek, zástupce starosty sedmé městské části.

"Po volbách nám trvalo více než rok tento stav věcí napravit. Nyní máme naději, že orgány činné v trestním řízení dotáhnou do konce i další, daleko rozsáhlejší kauzy, na které jsme je upozornili," doplnil bez dalších podrobností.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme