Firma stahuje kvůli závadám injekční pero pro léčbu alergických reakcí. Užívá ho asi 800 Čechů

Firma Meda Pharma stahuje z několika zemí včetně Česka kvůli možné nefunkčnosti injekční pero Epipen 300 mikrogramů pro léčbu těžkých alergických reakcí. Oznámil to Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). V Japonsku se ve dvou případech u epipenu ze stahované šarže nevysunula jehla. Přitom při prudké alergické reakci hrozí i smrt. V Česku je zřejmě mezi pacienty asi 800 per z dané šarže. Lidé si mohou nechat epipen v lékárnách vyměnit za jiný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekční pero pro léčbu alergických reakcí (ilustrační foto)

Injekční pero pro léčbu alergických reakcí (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Na problém s nevysunutím jehly při použití v Japonsku upozornila sama Meda Pharma, sídlící v Německu. Týká se šarže číslo 5FA665H s dobou použitelnosti do 31. března 2017.

V Česku se podle mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomové podobná závada u této šarže neobjevila, ale lidé by měli raději injekční pera odnést do lékárny.

„Zkontrolujte si číslo šarže u léčivého přípravku Epipen 300 mikrogramů. Pokud máte doma balení léku uvedené šarže, nepoužívejte ho a vraťte jej do lékárny. Nejlépe však do té, kde vám byl lék vydán," požádala pacienty mluvčí SÚKL.

Lék mohou lidé vracet do lékáren do 3. dubna, dostanou pak nové balení z jiné šarže. Kdyby lékárna nechtěla lék vyměnit, mohou se zákazníci obrátit přímo na firmu Meda Pharma na telefonním čísle 222 004 400. Případně si mohou pacienti nechat u lékaře předepsat jako náhradu přípravek Emerade 300 mikrogramů.

Injekční pera epipen se používají při rychle nastupující alergické reakci, takzvaném anafylaktickém šoku. Reakci mohou vyvolat třeba alergeny v potravinách či lécích nebo hmyzí kousnutí a bodnutí. U postiženého se pak může objevit zarudnutí kůže, otok jazyka nebo hrdla, ale i zástava srdce. Anafylaktický šok tak může skončit i smrtí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme