Forejt jen 'indikoval některé údaje', tvrdí Ovčáček. Řekli mi i kolik si mám přivést lidí, oponuje Brady

Mluvčí prezidenta republiky v pondělí pro Seznam Zprávy uvedl, že šéf hradního protokolu Jindřich Forejt neoznámil Jiřímu Bradymu, že bude 28. října vyznamenaný. Prý jen „indikoval některé údaje". Brady tvrdí opak - od Forejta se dozvěděl i detailní časový rozpis ceremoniálu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Brady

Jiří Brady | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Jiří Ovčáček v pondělí řekl, že za hradní protokol nemůže mluvit. Zároveň ale dodal, že Jindřich Forejt strýci ministra Hermana nikdy neoznámil, že 28. října dostane vyznamenání.

Brady: O vyznamenání už nemám zájem, 28.října mě čeká jiný program

Číst článek

„Mohu garantovat, že pan Brady v žádném seznamu vyznamenaných nikdy nebyl,” tvrdí Ovčáček. „Pan ředitel Forejt pouze indikoval některé údaje, jako to dělá každý rok.”

S tímto tvrzením se rozchází výroky Jiřího Bradyho. Ten v rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu oznámil, že se od Forejta dozvěděl i podrobný časový řád slavnostního předávání vyznamenání. Telefonát prý proběhl 12. října.

„Vysvětlil mi i detaily, jak to bude. V šest hodin že bude setkání s prezidentem a tam že u toho může být jen jedna osoba. Potom bude generální zkouška v sedm a v osm že bude předání samotného řádu – tam že můžu mít další dva lidi. Potom na recepci ještě několik dalších lidí," podrobně vylíčil Jiří Brady v rozhovoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jiřím Bradym, který přežil útrapy Terezína i Osvětimi, o skandálu, který vznikl kolem vyznamenání, které měl převzít 28. října, ale i o jeho odchodu do Kanady a antisemitismu ve střední Evropě. Moderuje Petr Dudek.

Forejtův telefonát vzal Jiří Brady osobně, jeho manželka ještě ten den volala šéfovi hradního protokolu zpět, aby vše potvrdila a doptala se na další detaily akce. Že na Hrad nakonec pozvaný není, se prý Brady dosud oficiálně nedozvěděl. Informaci má z médií, těmi kauza hýbe od minulého týdne.

'Dostáváme se do totality.' Část politiků bojkotuje hradní oslavy 28. října na Hradě, svolávají občany na Staroměstské náměstí

Číst článek

Daniel Herman uvedl, že prezident Zeman podmínil vyznamenání jeho strýce tím, že se ministr kultury nesejde s tibetským duchovním dalajlamou. K setkání ale přesto došlo. Podle Hermana to tedy zapříčinilo i následné vyškrtnutí Jiřího Bradyho ze seznamu adeptů na Řád T.G. Masaryka.

ČRo, dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme