Forejt má stále šanci stát se velvyslancem ve Vatikánu, je to moje přání, prohlásil Zeman

Prezident Miloš Zeman stále věří, že se končící šéf hradního protokolu Jindřich Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. Záleží na ministerstvu zahraničí a souhlasu Vatikánu, uvedl po návštěvě sněmovny. Novinářům také řekl, že Forejt na Hradě odvedl dobrou práci. Zatím s ním nemluvil, protože Forejt je nemocný.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě. Archivní snímek.

Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě. Archivní snímek. | Foto: Filip Jandourek

"Jenom moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila už předminulá vláda," uvedl Zeman.

Na dotaz, zda je to v současné situaci ještě možné, řekl: "To opravdu záleží na zamini, záleží na agrément, ale já tuto možnost stále vidím."

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Kšeftování s intimními nahrávkami Jindřicha Forejta. ‚Za 70 tisíc je to vaše‘

Číst článek

Forejt se funkce vzdal v úterý z osobních a zdravotních důvodů. Prezident to odmítl blíže komentovat. "Pan Forejt je nemocný, proto jsem s ním nehovořil. To, že dobrovolně podal rezignaci, jistě víte, vydali jsme to v tiskové zprávě," uvedl.

Devětatřicetiletý šéf protokolu patří k blízkým Zemanovým spolupracovníkům. V poslední době čelil kritice kvůli několika chybám. Například kvůli pozdnímu příjezdu na státní pohřeb na Slovensku či vyvěšení vlajky OSN místo Severoatlantické aliance.

Média tento týden upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně Forejt zachycen, jak šňupe bílý prášek. Autentičnost záběrů se nepodařilo ověřit.

Forejt se vzdal místa šéfa hradního protokolu. Z osobních a zdravotních důvodů, tvrdí Ovčáček

Číst článek

Forejt je stále zaměstnancem ministerstva zahraničí. Na Hradě působil od roku 2002. O dva roky později se stal šéfem protokolu.

Na to, zdali se Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu, už společnost Fortuna dokonce vypsala kurz. Bookmakeři tomu ale příliš nevěří. Že Forejt nakonec nahradí Pavla Vošalíka, je kurs 3,6:1. Varianta, že nikoliv, má kurs 1,2:1. Ten je podle Fortuny pravděpodobnější. „Pochopit co a proč se aktuálně děje kolem Jindřicha Forejta není lehké. Po sérii nepříjemných přešlapů už asi bylo potřeba někoho obětovat. Zároveň, se ukazuje, že soudržnost hradních pánů by nemusela být úplně stoprocentní. Pikantní video, jehož střípky postupně začínají prosakovat, asi bylo jen poslední kapkou. Zda dojde k jeho plnému zveřejnění, to je jenom otázkou času. Jsem vážně zvědavý, kolik lidí si na něj vsadí,“ uvedl hlavní bookmaker Michal Hanák.

Stejně jako Zeman si jeho služeb cenil i bývalý prezident Václav Klaus. Podle dostupných informací Forejt nedokončil vysokou školu, když o tom začala média spekulovat, podal rezignaci, Zeman ji ale odmítl přijmout. Forejt ovládá němčinu, angličtinu, francouzštinu, ruštinu a učí se italštinu.

Budoucí velvyslanec?

Loni v dubnu při audienci u papeže Františka ve Vatikánu představil Zeman Forejta jako budoucího velvyslance.

Řada diplomatů včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Zemana za toto vyjádření kritizovala, bývalý velvyslanec ve Vatikánu Pavel Jajtner je označil za nátlak na Svatý stolec. Je totiž nepsaným pravidlem, že jména velvyslanců se veřejně oznamují či komentují až ve chvíli, kdy je schválí druhá strana.

Vatikán si přitom hlídá, koho jako velvyslance schválí. V minulosti například zablokoval francouze Laurenta Stefaniniho. A to jen proto, že bylo veřejně známo, že je gay. Ačkoli za sebou neměl žádnou aféru, Vatikán byl přesto proti.

Zaorálek věc komentovat nechce

Na to, že debaty o obsazování velvyslaneckých postů se mají odehrávat mezi dotčenými státy, a nikoliv veřejně, upozornil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Reagoval tak na vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který stále věří, že se končící šéf hradního protokolu Jindřich Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. O konkrétních jménech Zaorálek s českými novináři v Bruselu, kde je na jednání ministrů zahraničí NATO, vůbec nechtěl mluvit.

"Já budu vždy trvat na tom, že tohle je věc, která se musí odehrávat mezi zeměmi," zdůraznil šéf české diplomacie.

Pro to, aby někdo mohl vykonávat funkci velvyslance podle něj platí řada podmínek a kritérií. Zaorálek poznamenal, že obecně se zabývá v těchto otázkách tím, zda dotyčný kandidát "svým profilem, chováním a předpoklady" naplňuje to, aby mohl být v některé zemi velvyslancem.

Volby, ČSSD, Lidový dům, Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Své podmínky a vlastní požadavky ovšem vždy mívá i druhý stát. "Teprve pokud tohle se sejde, tak je možné na nějakém jménu se shodnout. A pak ho říci veřejně," podotkl Zaorálek.

"Já nikdy nebudu souhlasit s tím, abychom vedli veřejnou debatu právě o těch podmínkách, jestli jsou nebo nejsou splněny," prohlásil v Bruselu ministr zahraničí. Česko nikdy nemůže svého kandidáta do funkce druhé zemi "vnutit", upozornil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme