Forejtovy problémy pokračují. NBÚ už řeší jeho bezpečnostní prověrku

Národní bezpečnostní úřad začal řešit, zda by končícímu protokoláři Jindřichu Forejtovi neměla být odebrána jeho bezpečnostní prověrka. Informaci přinesl server Neovlivní.cz. Prověrku NBÚ uděluje lidem, kteří přichází do styku s tajnými informacemi. Forejt by o ni v souvislosti s údajným kompromitujícím videem mohl přijít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček a Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě.

Jiří Ovčáček a Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě. | Foto: Filip Jandourek

Odstupující šéf hradního protokolu měl prověrku na stupeň „přísně tajné“. Národní bezpečnostní úřad ale nyní řeší, zda nenastaly důvody pro to, aby o ni Jindřich Forejt přišel, píše to server Neovlivní.cz.

K odebrání by mohla vést údajně kompromitující nahrávka, na které by měl být zachycen Jindřich Forejt při konzumaci drog. NBÚ záležitost zatím nekomentuje. Jeho mluvčí Radek Holý dodal, že v obecné rovině se dá říct, že požívání drog na vydání nebo prodloužení prověrky vliv mít může. Neovlivní.cz dále píše, že mluvčí potvrdil, že podobné případy NBÚ vždy prověřuje.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Kšeftování s intimními nahrávkami Jindřicha Forejta. ‚Za 70 tisíc je to vaše‘

Číst článek

"Já zastáncem těchto estébáckých metod nejsem. Na druhou stranu, jsou tam pravděpodobně informace, které jsou závažné například pro získání nebo odebrání prověrky daného člověka, takže předpokládám, že Národní bezpečnostní úřad v této věci zahájí nějaké kroky," řekl ve středu ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Podle ministra jsou okolnosti vytvoření nahrávky zvláštní, stejně i to, že byla nabízena několika médiím. Výsledek jednání úřadu předjímat nechtěl. "Neznám celý obsah té nahrávky. Myslím si, že pan Forejt má právo se hájit a hájit se před orgány, které tu prověrku budou případně prověřovat," dodal Chovanec.

Forejt se vzdal místa šéfa hradního protokolu. Z osobních a zdravotních důvodů, tvrdí Ovčáček

Číst článek

K záležitosti se zatím nechtěl vyjadřovat ani hradní kancléř Vratislav Mynář. „Možná bude lepší se dotazovat na NBÚ, což je úřad, který tyto záležitosti řeší. Co se týče postu ředitele protokolu, tak tam je nutná bezpečnostní prověrka na určitý stupeň utajení," řekl.

Za koncem Jindřicha Forejta ve funkci šéfa hradního protokolu prý stojí „osobní a zdravotní důvody“. Na Pražském hradě však končí přesně v době, kdy se na veřejnost dostaly údajně kompromitující nahrávky, na kterých má odcházející hradní protokolář šňupat bílý prášek.

Podle serveru Hlídacípes.org vznikla série devíti videí u Forejta v bytě na Praze 5. Záběry měla skrytě pořídit jedna osoba, která zároveň zaznamenala i detaily jako kreditní kartu s Forejtovým jménem nebo jeho pečetní prsten hradního ceremoniáře.

Sám Forejt od minulého týdne nezvedá telefon a nereagoval ani na SMS zprávy, které mu Zpravodajský web Českého rozhlasu poslal. Zatím se konkrétně nevyjádřil ani k důvodům, kvůli kterým se své funkce, jak tvrdí Ovčáček, vzdal. Kauzu nechtěl Ovčáček dále komentovat ani pro Český rozhlas Plus. Podle informací z Hradu je nyní Forejt nemocný.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme