Grygárek neodvrátil nabobtnání své kauzy. Šéfžalobci zamítli stížnost proti rozšíření obvinění

Někdejšímu žalobci Liborovi Grygárkovi se nepodařilo uniknout novému obvinění ze zneužití pravomoci. Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnost proti rozšíření jeho kauzy z loňského října. Exnáměstek vrchního státního zástupce se tak vedle možného zametání vyšetřování praní špinavých peněz Romana Janouška musí zpovídat ještě z dalšího skutku. Stejně jako v případě známého lobbisty měl ze své pozice pomáhat známému, který v té době čelil trestnímu oznámení.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Grygárek, bývalý vysoce postavený státní zástupce a později muž vyšetřovaný policií v kauze kolem Romana Janouška.

Libor Grygárek, bývalý vysoce postavený státní zástupce a později muž vyšetřovaný policií v kauze kolem Romana Janouška. | Foto: Fotobanka Profimedia

Grygárka vyšetřovatelé stíhají už tři a půl roku, podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci však brzy padne obžaloba. A ta se nejspíš bude týkat dvou skutků.

"Nejvyšší státní zastupitelství posoudilo stížnost obviněného proti rozšíření trestního stíhání a tuto stížnost zamítlo jako nedůvodnou," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Šéfžalobci o zatím poslední stížnosti rozhodli 1. března.

Grygárek napodruhé neuspěl. Šéfžalobci zamítli jeho stížnost na průtahy ve vyšetřování

Číst článek

Potřebují prostor k vyšetřování

Podle Grygárkova obhájce Tomáše Kaisera Nejvyšší státní zastupitelství zjednodušeně stížnost zamítlo s tím, že policie potřebuje prostor k vyšetřování. "Usnesení o zahájení trestního stíhání znamená pouze podezření, není rozhodnutím o věci," interpretoval argumentaci zastupitelství.

Jak informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu, Grygárek neuspěl ani s druhou stížností na průtahy ve vyšetřování. Rozhodnutí o ní je součástí zamítnutí stížnosti proti rozšířenému stíhání.

Policie: neprověřil podezření

Případ bývalého náměstka vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly odstartoval kauzu bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (Nagyové). V prosinci 2013 Grygárka policie obvinila kvůli tomu, že v roli náměstka vrchního státního zástupce údajně ututlal vyšetřování původu 2,3 miliardy korun, které měly být na Janouškových kontech ve Švýcarsku.

Švýcarští policisté se na někdejšího elitního žalobce obrátili s podezřením na praní špinavých peněz. Grygárek ale podezření podle obvinění neprověřil, naopak jim odpověděl, že Janoušek je čistý a česká strana žádné podezřelé finanční operace kolem něj neprověřuje.

V říjnu 2016 pak policie stíhání rozšířila o podobný skutek. Grygárek měl ututlat trestní oznámení na známého. Kauza i přes rozšíření finišuje, podle náměstka olomouckého vrchního zastupitelství Pavla Komára čekají na vyšetřovatele poslední úkony.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme