Babiš trvá na odchodu olomouckého hejtmana. ‚Je neefektivní a má problémy s alkoholem,‘ tvrdí šéf ANO

Olomoucký hejtman Oto Košta (za ANO) odmítl nedělní výzvu krajského zastupitelského klubu ANO, aby rezignoval na svoji funkci. Řekl, že důvody uvedené ve výzvě k rezignaci považuje za zástupné. Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdí, že Košta nezvládá řízení kraje. Kritizují také, že jako svého poradce zaměstnal předchozího hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, jenž je vyšetřován v korupční kauze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr hnutí ANO v Olomoucké kraji Oto Košta

Lídr hnutí ANO v Olomoucké kraji Oto Košta | Foto: Český rozhlas

"Výzvu k rezignaci jsem nepřijal. Důvody jsou jasné a zřejmé. Ty důvody, které mi byly dány na stůl, považuji za zástupné problémy, nikoliv za skutkovou podstatu věci," uvedl Košta, který tvrdí, že s podobnou kritikou, jako jsou výtky uvedené v nedělní výzvě k jeho rezignaci, dosud nepřišel žádný z krajských zastupitelů či členů rady.

V krajských volbách získal Košta 2751 preferenčních hlasů, což byl na kandidátce ANO v Olomouckém kraji nejvyšší počet. Hejtman uvedl, že po zveřejnění informací o jeho možném odvolání mu vyjádřila spousta lidí podporu. "To byl možná ten hlavní důvod, mimo toho osobního přesvědčení, že nedošlo k manažerskému pochybení, že jsem prostě odmítl (výzvu k rezignaci)," dodal hejtman.

Výzva k rezignaci od krajských zastupitelů a členů krajského předsednictva byla podle tiskové zprávy ANO jednomyslná. "Jako nováček v politice měl pan doktor Košta k dispozici celý náš odborný tým, stáli za ním zastupitelé. Bohužel u něj nad smyslem pro povinnosti převládla nekoncepčnost, chaotičnost a neschopnost práce v týmu. Pan Košta prostě neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s hnutím," uvedl v neděli večer krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk.

Pokud neodejde sám, zastupitelé ho odvolají

Pokud olomoucký hejtman nevyslyší výzvu k rezignaci, tak ANO na jednání krajského zastupitelstva v závěru února navrhne jeho odvolání, řekl krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk. O případném návrhu na odvolání bude ANO jednat s koaličními ČSSD a ODS, s nimiž má v krajském zastupitelstvu většinu.

Olomoucký kraj má nové vedení. Hejtmanem se stal Oto Košta z vítězného hnutí ANO

Číst článek

"Pokud (Košta) nebude výzvu akceptovat, tak je na řadě jednání zastupitelstva 27. února," uvedl Okleštěk, podle kterého by ANO za této situace na nadcházejícím zastupitelstvu předložilo návrh na Koštovo odvolání. Okleštěk ale podotkl, že zatím nemá oficiální informace o tom, jak se Košta k výzvě na rezignaci postavil. "Jakmile to budeme vědět, tak si sedneme s koaličními partnery a projednáme další postup," dodal.

Koaliční partneři řekli, že pro ně výměna hejtmana nepředstavuje problém. Krajský šéf ČSSD Zemánek označil výzvu za vnitřní věc hnutí ANO. ČSSD jako koaliční partner bude podle něj plnit dohodu týkající se schválení případných personálních změn. "Hnutí ANO řeší svůj interní problém, je to jejich právo. Nechci to komentovat, je jejich právo hodnotit hejtmana. Personální věci však máme ošetřeny. Pokud by přišli s jiným jménem, máme domluvu, že bychom jej schválili," řekl Zemánek. Podotkl však, že jako "koaliční partner neshledal, že by bylo něco špatně".

Pokud chystá hnutí ANO v Olomouckém kraji personální výměnu olomouckého hejtmana, ale nebudou se měnit kompetence, koaliční ODS to vezme na vědomí, informoval krajský předseda Občanské demokratické strany Michal Zácha. "Svoláme klub zastupitelů. Pokud je to ale pouze personální výměna, nebudou se měnit kompetence, resorty a podobně, nezbude nám nic jiného než to vzít na vědomí," uvedl krajský šéf ODS Michal Zácha.

Odvolání olomouckého hejtmana požaduje i šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš. Podle něj neřídil kraj efektivně a odmítl spolupracovat s ANO, proto musí odejít. Jeho výběr na kandidátku se podle Babiše nepovedl.

Nekomunikoval s náměstky z hnutí, tvrdí Babiš

"Pana Koštu se rozhodli naši zastupitelé odvolat z postu hejtmana a já jejich rozhodnutí podporuji," uvedl Babiš. Vyčetl mu neefektivní práci a špatnou spolupráci s ostatními představiteli kraje. "Pan Košta ani nekomunikoval s náměstky z hnutí, nekoordinoval na kraji jejich práci se svou," uvedl.

Babiš také Koštovi vyčítá, že zaměstnal jako svého poradce bývalého olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). Rozbořil je vyšetřován v rámci korupční kauzy Vidkun, kvůli níž nebyl na sociálnědemokratické kandidátce a nemohl usilovat o obhajobu hejtmanského postu. Rozbořil ve vyjádření odmítl, že by dělal Koštovi poradce.

Podle Babiše má Košta také osobní problémy. "Začal mít problém i s alkoholem. Proto musí z postu hejtmana odejít," sdělil například serveru Novinky.cz.

ANO má v zastupitelstvu 16 křesel

Lékař Oto Košta byl hejtmanem Olomouckého kraje zvolen na ustavujícím zasedání zastupitelstva loni 8. listopadu. Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Lze předpokládat, že v této situaci se bude možným odvoláním hejtmana zabývat na své schůzi zastupitelstvo.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme