Herman doufá, že už ho Forejt nebude žádat o vylepšení své pozice ve Vatikánu. Ani bych nežádal, reaguje protokolář

Ministr kultury Daniel Herman v neděli na svém twitterovém účtu napsal, že doufá, že už ho šéf hradního protokolu Jindřich Forejt přestane žádat o pomoc při vylepšení pozice ve Vatikánu. Prezident Miloš Zeman se totiž netají tím, že s Forejtem počítá jako s budoucím vatikánským velvyslancem. Forejt se proti Hermanově tvrzení ohradil. "Nežádal bych bývalého kněze, který vystoupil z katolické církve a v podstatě nedodržel slib, který té církvi dal," řekl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Daniel Herman.

Ministr kultury Daniel Herman. | Foto: Fotobanka Profimedia

„Pan Forejt asi hodně stojí o to, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu. Protože nemá úplně jednoduché vztahy s některými církevními představiteli, jak u Svatého stolce, tak tady v České republice, žádal mě, jestli bych mu mohl pomoci,“ uvedl Herman pro deník Echo24.cz. Zeman během svého loňského setkání s papežem představil Forejta jako svého adepta na post vatikánského velvyslance.

Schůzky s prezidentem se totiž vždy uskutečňovaly právě prostřednictvím Forejta, řekl Echu24 dále Herman. O své nejednoduché pozici ve Vatikánu se před ním prý ředitel protokolu zmiňoval víckrát s tím, že by bylo fajn, kdyby mu současný ministr s těmito komplikovanými vztahy pomohl. „Jestli dával Forejt dohromady schůzky s prezidentem kvůli tomu, to nevím,“ doplnil pro server šéf resortu kultury.

Forejt: nepotřebuji přímluvu bývalého kněze

Forejt pro Zpravodajský web Českého rozhlasu jakékoli prosby o přímluvu odmítl. „Pan prezident přijímá ministry většinou na základě jejich žádosti, nevím, proč bych měl žádat pana ministra, aby s panem prezidentem setkal. Necítím potřebu, aby se za mě přimlouval kdokoli kdykoli. Jestli to pan ministr zmínil, tak to je jeho fantazie,“ okomentoval Hermanův tweet Forejt.

„Když už bych žádal někde o nějakou informaci k Svatému stolci, tak bych nežádal bývalého kněze, který vystoupil z katolické církve a v podstatě nedodržel slib, který té církvi dal, aby se přimluvil v centru té církve, k tomu asi nelze už nic dodávat. Jestli má pan ministr pocit, že já mám nekorektní vztahy s nějakými církevními představiteli, ať je tedy jmenuje,“ dodal šéf hradního protokolu.

Herman byl vysvěcen knězem v roce 1989. Mezi lety 1996 a 2005 byl mluvčím České biskupské konference. O laicizaci požádal o dva roky později.

Forejt nechtěl komentovat své případné působení ve Vatikánu. Jména velvyslanců budou podle něj oznámeny standardní cestou.

Českého prezidenta přijal ve Vatikánu papež, Zeman mu přivezl pět aktovek

Číst článek

Herman tweetem reagoval na Zemanovo prohlášení, že sám by se s ministrem kultury už nesešel a nevyhověl by ani jeho žádosti o schůzku. „Já nevidím důvod, proč bych se scházel s ministrem, který není loajální vůči své vládě a její mimo jiné hospodářské politice,“ řekl k osobě Hermana prezident v dřívějším nedělním rozhovoru pro server Parlamentní listy. Dodal také, že v současné situaci by zcela určitě nevyhověl ani Hermanově žádosti o schůzku.

Znovu se tak vyostřil spor mezi Hradem a Hermanem poté, co se ministr kultury setkal s dalajlamou během jeho říjnové návštěvy v Praze. Čtyři nejvyšší ústavní činitelé, včetně Zemana, se pak od této schůzky oficiálně distancovali. Herman následně oznámil, že mu prezident přímo řekl, že pokud se s dalajlamou setká, nevyznamená jeho strýce Jiřího Bradyho při příležitosti oslav státního svátku 28. října.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme