Herman lže, Brady na finálním seznamu vyznamenaných nikdy nebyl, řekl Mynář

Mezi schůzkou ministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL s dalajlamou a rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana neudělit státní vyznamenání jeho strýci není žádná spojitost. Ve středečním Interview ČT24 to řekl hradní kancléř Vratislav Mynář. Podle něj Jiří Brady na finálním seznamu vyznamenaných nikdy nebyl. Herman ale tvrdí, že mu prezident vyškrtnutím jeho strýce dopředu pohrozil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vratislav Mynář

Vratislav Mynář | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Pan Herman lže,“ řekl Mynář v televizním interview. Podle něj schůzka ministra Hermana s dalajlamou nemohla rozhodnutí o udělení vyznamenání jeho strýci nijak ovlivnit už kvůli tomu, že jména byla definitivně vybrána ještě před ní.

Exkluzivní průzkum: V kauze vyznamenání pro Bradyho věří víc lidí Hermanovi než Hradu

Číst článek

„V určité době, řekněme měsíc před udělováním státních vyznamenání je takzvaně finální seznam,“ prohlásil Mynář. Daným lidem podle něj následně Kancelář prezidenta republiky rozesílá písemná oznámení. „Kdo neobdrží písemné vyrozumění o tom, že bude 28. října v jakémkoli roce vyznamenán, nemůže počítat s informací, že je na jakémkoli seznamu vyznamenaných,“ dodal.

Česká televize se ale spojila se dvěma lidmi - jedním, který od Miloše Zemana převzal vyznamenání minulý rok a druhým, jež ho má dostat letos - a ti údajně potvrdili, že žádný dopis neobdrželi. Všechny informace jim měl sdělit ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt po telefonu.

OBRAZEM: Brady dostal od primátorky Krnáčové symbolický klíč od Prahy

Číst článek

Stejným způsobem se podle vlastních slov o plánovaném udělení státního vyznamenání dozvěděl i Jiří Brady, a to 12. října. Vratislav Mynář ale o žádném hovoru mezi Bradym a Forejtem neví, řekl v interview s tím, že ho tedy nemůže potvrdit ani vyloučit.

Brady přežil koncentrační tábory Terezín a Osvětim a dodnes o holokaustu přednáší. Do Prahy dorazil v neděli navečer.

mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme