Herman: Prezident Zeman mi řekl, že za schůzku s dalajlamou nevyznamená mého strýce

Pražský hrad údajně vyzval Daniela Hermana (KDU-ČSL), ať se neschází s dalajlamou, jinak jeho strýci neudělí státní vyznamenání. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu to potvrdil sám ministr kultury. Pro Českou televizi zpřesnil, že mu to sdělil přímo prezident Miloš Zeman. Jméno jeho strýce Jiřího Bradyho bylo na seznamu lidí, které má prezident vyznamenat 28. října. Nyní tam podle Hermana i premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) není. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že prezident ze seznamu nikoho nevyškrtl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Daniel Herman se v pondělí sešel s dalajlamou

Ministr kultury Daniel Herman se v pondělí sešel s dalajlamou | Zdroj: ČTK

Jiří Brady, strýc ministra kultury Daniela Hermana, přežil Terezín i Osvětim. O svých zkušenostech a hrůzách holokaustu píše a přednáší po celém světě. Právě za tuto činnost si měl na svátek 28. října převzít z rukou prezidenta republiky státní vyznamenání.

Herman v pátek uvedl, že jméno jeho strýce bylo ze seznamu vyškrtnuto. Důvodem měla být ministrova schůzka s dalajlamou. Pražský hrad prý Hermana vyzval, aby setkání zrušil. Pokud by se s tibetským vůdcem skutečně sešel, Zeman vyznamenání Bradymu neudělí. "Ano, mohu potvrdit, že to je pravda," uvedl na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu Herman. "Možná pravým vyznamenáním je právě ono neudělení vyznamenání."

„ Možná pravým vyznamenáním je právě ono neudělení vyznamenání. “

"Řekl mi to prezident republiky při setkání na slovenském velvyslanectví. Panu prezidentovi velice záleželo na tom, abychom se s jeho svatostí dalajlamou nesetkali," přiblížil v Událostech, komentářích České televize Herman a dodal: "Jestli je setkání s osmdesátiletým duchovním problém, tak je to trapné. Nejsme provincií Číny, ta si může říkat své názory, ale my máme vlastní politiku. Přece nám nebude nikdo diktovat, co máme dělat, jako to v uplynulém století dělali. Jsme suverénní stát a já jsem ministrem demokratického vlády."

Strýc ministra Hermana Jiří Brady Aktuálně.cz sdělil, že ho o chystaném vyznamenání cenou T. G. Masaryka informoval ředitel hradního protokolu Forejt. Tuto informaci pro Český rozhlas Plus potvrdila Bradyho dcera Lara. "Před týdnem volali, jak to bude a kdy," řekla v rozhovoru.

"Pokud vím, tak před několika dny, tuším v minulém týdnu, mi strýček říkal, že byl kontaktován Kanceláří prezidenta republiky, s tím, že by měl počítat, že nominace je v nějakém procesu," uvedl lidovecký ministr pro Český rozhlas Plus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Strýc ministra kultury Daniela Hermana byl vyškrtnut ze seznamu lidí, kteří mají 28. října dostat vyznamenání. Zpracoval Petr Hartman.

"Samozřejmě, dokud není ten proces dokončený, je to výhradní právo prezidenta republiky, jestli udělí, nebo neudělí někomu státní vyznamenání," doplnil ministr.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček popřel, že by prezidentská kancelář oficiálně nebo neoficiálně zveřejnila seznam ocenění. O tom, koho prezident skutečně vyznamená, nechtěl spekulovat.

"Seznam vyznamenaných bude uveřejněn až 28. října ve večerních hodinách. S lidmi, které se rozhodl pan prezident vyznamenat, v tuto chvíli žádný oficiální ani neoficiální seznam nebyl publikován ani zveřejněn. To znamená, těžko se mohu vyjadřovat k nějakému jménu, které se objeví v éteru," uvedl Ovčáček. Slova a chování ministra Hermana navíc označil za nevhodná. "Měl by se stydět," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Místopředseda KDU-ČSl Marian Jurečka na svém twitteru potvrdil, že Herman o nátlaku Hradu informoval již před čtrnácti dny předsednictvo KDU-ČSL.

Sobotka: Jméno Bradyho tam není

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) serveru Deník.cz sdělil, že když podepisoval seznam lidí, které 28. října prezident Zeman vyznamená, jméno Hermanova strýce tam neviděl. "Pana Bradyho jsem měl možnost osobně poznat, jeho životní osud je opravdu mimořádný. Ale mezi návrhy, které mi pan prezident zaslal ke kontrasignaci, toto jméno nebylo," vzkázal z Bruselu.

Ať se ministři nesetkávají s dalajlamou, varovala Čína českého velvyslance v Pekingu

Číst článek

Potvrdil, že je výsostným právem hlavy státu vyznamenat muže a ženy dle vlastního uvážení. "Vzhledem k ústavní tradici nezbývá než rozhodnutí prezidenta respektovat. Je to pouze on, kdo návrhy na vyznamenané ke kontrasignaci předkládá," dodal předseda vlády.

Soukromé setkání dalajlamy s několika politiky vyvolalo v posledních dnech nečekanou reakci nejvyšších státních představitelů. Ti vydali prohlášení, ve kterém prohlásili, že osobní aktivity některých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky, a zároveň prohlásili svou podporu jednotné Číně.

ČTK, ČRo, MOS , Kateřina Golasovská, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme