Hledá se odvážný právník. Přátelé Čechů zadržených v Turecku zvažují vyhlášení sbírky

Dvojice Čechů, která čelí v Turecku obviněním z terorismu, může při své obhajobě využít právníka přiděleného úřady. Podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu ale rodina a přátelé Markéty Všelichové a Miroslava Farkase nepovažují tuto možnost za ideální a hledají pro oba Čechy jiného právního zástupce. Financovat by ho mohli ze sbírky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas | Foto: Janusz Konieczny

Právník, kterého obviněným nabízejí úřady nyní, nemluví anglicky, a pokud by si ho zvolili, museli by s ním komunikovat přes překladatele. Blízcí dvojice se proto ohlíží po dalších možnostech.

„Nejbližší rodina, přátelé a podporovatelé hledají aktuálně právníka, který bude oba zastupovat a který bude mít odvahu, protože v Turecku jsou podmínky a okolnosti takové, že málokterý právník bude mít odvahu,“ vysvětlil Zpravodajskému webu plány přátel a rodiny Janusz Konieczny, přítel obou zadržených. Rozhodující při výběru budou podle něj zkušenosti a odhodlání a vítaná je schopnost komunikovat anglicky.

Češka zadržená v Turecku už mluvila s rodinou. Do vyjednávání ale příbuzní nezasahují

Číst článek

Konieczny přiznává, že hledání nemusí být lehké, protože jak říká, „ne každý právník má odvahu vzít si takhle citlivou kauzu.“ Možné výhrady vůči obhajobě dvou Čechů připustil pro Zpravodajský web i turecký velvyslanec v Česku Ahmet Necati Bigali. „Jsou právníci, kteří nechtějí zastupovat obviněné z terorismu,“ říká diplomat, podle kterého je z pohledu Turků kurdská organizace YPG, s níž měli Češi spolupracovat, srovnatelná s tzv. Islámským státem. Je ale přesvědčen, že rodina vhodného právníka najde. O hledání právního zástupce se snaží i česká ambasáda v Turecku.

Na otázku financování je podle Konieczného příliš brzo, rodičům Všelichové a Farkase už nabídlo pomoc několik lidí z Česka i zahraničí. „Je možné, že by vznikla nějaká sbírka, nicméně tato úvaha je zatím předčasná,“ řekl Konieczny.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme