Hnutí ANO na sněmu posílilo pravomoci předsedy. Babiš může škrtat v kandidátkách

Celostátní sněm ANO na úvod druhého jednacího dne schválil změnu stanov hnutí, a posílil tak pravomoci předsedy. Změna mu mimo jiné umožňuje zasahovat do kandidátek hnutí pro volby na všech úrovních samosprávy. Dosud tuto pravomoc měl pouze výbor hnutí, ve kterém zasedají členové předsednictva a předsedové krajských organizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš na sněmu ANO

Andrej Babiš na sněmu ANO | Foto: Filip Jandourek

„Je tady zakotvena pravomoc předsedy ve výjimečných a odůvodněných případech i po schválení kandidátních listin výborem do schválených kandidátních listin zasáhnout," uvedla místopředsedkyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

Požadavek na tuto úpravu pravomocí předsedy hnutí podle ní vyšel zdola, z členské základny. Předseda hnutí bude moct nově vyškrtnout kandidáty, doplnit na kandidátku nová jména nebo změnit pořadí lidí na kandidátní listině.

Volební sněm hnutí ANO pokračuje. Kdo bude krýt Andreji Babišovi záda?

Číst článek

Stejným způsobem mohl do kandidátek dosud zasahovat pouze výbor, který je také příslušným orgánem hnutí pro schvalování podoby kandidátek pro volby na všechny úrovně samosprávy.

Stanovy také mění formální postup při vzniku nebo zániku členství v hnutí. Nově upravují fungování oblastních organizací, jejich působnost už nebude muset být svázána s územím okresů.

Hlavním bodem nedělního jednání sněmu ANO je volba předsednictva, která začne před polednem. Už v sobotu byl předsedou podle očekávání opětovně zvolen vicepremiér Andrej Babiš.

Volební sněm hnutí ANO | Foto: Václav Štefan

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme