Hovado Vašek a ukradené Masarykovo 'M'. Projděte si, kdo měl potíže kvůli hanobení prezidenta

Skupina poslanců kolem komunisty Zdeňka Ondráčka navrhuje trestat hanobení prezidenta republiky a předejít tak excesům. Takové opatření však v naší historii není novinkou. Zákon chránil i Zemanovy předchůdce. A zatímco Masaryk a Havel trestní stíhání svých kritiků zastavovali, totalitní komunistická moc zákon zneužívala k potírání názorové opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1918

Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1918 | Foto: Archiv ČRo

„Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci," navrhlo 64 poslanců v čele s komunistou Zdeňkem Ondráčkem v polovině listopadu. Argumentovali tím, že zákona je třeba, protože společnost hrubne a do roku 1997 byl podobný zákon součástí trestního zákoníku.

V české, respektive československé historii, není skutečně trestání urážky hlavy státu ničím novým. Počítal s ním už zákon na ochranu republiky z roku 1923.

Mezi hlasité kritiky Tomáše Garrigua Masaryka patřil v období První republiky katolický spisovatel Jaroslav Durych. Civilním povoláním lékař, působil za první světlové války na haličské a italské frontě. Durych sice nadšeně uvítal vznik samostatného státu, ale brzy se stal jeho neúnavným kritikem, resp. celého liberálního pojetí prvorepublikové demokracie. Vojenským lékařem zůstal i v civilu a právě tehdy publikoval články, ve kterých veřejně kladl velmi provokativní otázky přímo Masarykovi, jako vojenský důstojník tedy svému vrchnímu veliteli. Čelil za to kárným řízením, napsal o Durychovi Katolický týdeník.

Jaroslav Durych (1930) | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain

Publicista Jan Ziegler připomíná, jak spisovatel jednou sundal z nápisu Masarykova nemocnice první písmeno M a odmítal jej vrátit.

Durych měl díky své ostré kritice tehdejší hlavy státu na krku také trestní stíhání za hanobení prezidenta republiky, to ale bylo z popudu samotného Masaryka zastaveno. Jaroslav Durych zemřel v roce 1962 jako komunisty zakázaný autor.

Urážka sovětské socialistické soustavy

V éře komunistického Československa byl trest za hanobení prezidenta republiky zpřísněn až na dvouleté vězení a zákon rozšířen i o další ústavní činitele. V roce 1961 se jeho součástí stal také přečin hanobení státu světové socialistické soustavy a jejího představitele.

„V období předlistopadovém byl tento typ trestných činů, které byly značně vágní, kaučukové, protože to, co je hanobení může být vykládáno velmi široce, používaný jako nástroj politické represe,“ vysvětlil v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu ústavní právník Jan Kysela.

Pavel Hlavatý | Foto: Post Bellum

Své o tom, jako jeden z mnoha, ví výtvarník Pavel Hlavatý. Po sovětské okupaci v srpnu 1968 se podílel na organizaci petice za odvolání poslance a spoluautora tzv. zvacího dopisu Drahomíra Koldera. Za to byl nepodmíněně odsouzen podle § 103 za hanobení ústavního činitele. Trest dostal také za autorství 'antisovětské' výstavy Protestkresby 68, tentokrát podle § 104 za hanobení státu světové socialistické soustavy a jeho představitele.

Nepřekvapí, že tentokrát se zastavení trestního stíhání nekonalo. Příběh Hlavatého a dalších, kteří 'hanobili' KSČ a její představitele zpracoval Český rozhlas Plus.

Hanobení prezidenta bylo z českého trestního zákona vyjmuto v roce 1997 na návrh tehdejší hlavy státu Václava Havla. Ještě předtím využil svých pravomocí a zastavil stíhání dvou mužů, kteří si při kritice jeho osoby nebrali servítky.

'Prase' Havel stíhání zastavil

Známý je případ disidenta a vydavatele Necenzurovaných novin Petra Cibulky. Jeho výrok: „Vašku, jsi prase, jsi prase, jsi hovado!“ zazněl přímo na půdě soudu. Cibulka Havla totiž žaloval za jeho výroky zpochybňující Cibulkův krok zveřejnění seznamu příslušníků Státní bezpečnosti.

Předvolební speciál Radiožurnálu, Petr Cibulka | Foto: Filip Jandourek

Nebýt zásahu Havla, výroky o praseti a o hovadu mohly Cibulku poslat na dva roky do vězení. Komunistické paragrafy totiž v té době stále ještě platily.

Podobně Havel zasáhl také v roce 1996, kdy nařídil, aby bylo zastaveno trestní stíhání Pavla Karhánka. Karhánek byl souzen za to, že rok předtím vylepil na dveře státního zastupitelství plakáty, které prý urážely vážnost prezidenta ČR.

Podle zprávy ČTK z té doby se obžalovaný hájil tím, že vyjádřil svůj názor na dění ve společnosti a úlohu prezidenta Václava Havla v ní. Na plakáty kromě protikomunistických hesel napsal i to, že Václav Havel je komunistický kolaborant, který v roce 1989 hanebně podvedl občany. Havla pak vyzval k demisi, jelikož v prezidentské funkci natropil více škody než užitku.

Mediální stoka kvůli zákonu o hanobení prezidenta běsní. Nevetoval bych ho, řekl Zeman

Číst článek

Na osobu současného prezidenta Miloše Zemana létala kromě ostrých slov i vejce během odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu loni 17. listopadu. Obžalobě kvůli tomu čelí Jindřich Frühauf, jemuž hrozí dva roky vězení, ne za hanobení prezidenta, ale za výtržnictví. Muž ale popírá, že na hlavu státu vejce házel. Obžalobu si přečtěte ZDE.

Jindřich Frühauf | Foto: ČT24

Sám Miloš Zeman se ke snaze současných zákonodárců vrátit paragraf o hanobení svého úřadu do trestního zákoníku příliš vyjadřovat nechce. „Tento zákon nemohu vetovat, protože jsem prezident a byl bych v konfliktu zájmů," předestřel ale v pátek svůj postup v případě, že by byl zákon poslanci schválen. Širší podporu ve sněmovně návrh nemá, naopak podpisy pod ním mizí.

„Jak pozoruji cvrkot kolem tohoto zákona a zejména běsnění naší mediální stoky, tak se domnívám, že minimálně do parlamentních voleb tento zákon nebude sněmovnou ani projednán," dodal prezident.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme