Hrad Bouzov zůstane státu, rozhodl soud

Okresní soud v Olomouci dnes odmítl vydat Německému řádu hrad Bouzov. Zůstane tak státu. Řád chtěl hrad zpět, protože se cítí být jeho vlastníkem. Soud však rozhodl, že na národní kulturní památku nárok nemá. Zástupci řádu se v případu, který se táhne již osm let, hodlají odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hrad Bouzov

hrad Bouzov | Foto: Hrad Bouzov

Řád německých rytířů, nyní Německý řád, vlastnil hrad Bouzov od roku 1696 do roku 1939. O zisk objektu usiluje u soudu od roku 1998.

Podle soudkyně Hany Šimkové ale není žalobce právním nástupcem Řádu německých rytířů. "Podle mého názoru Řád německých rytířů fakticky zanikl v padesátých letech," uvedla soudkyně.

Šimková upřesnila, že řád byl zrušen v roce 1938 nacisty a po válce přestal fungovat. "Velmistr opustil republiku a v padesátých letech došlo poté k zániku," doplnila.

Obhájce řádu Václav Zeman podobný verdikt očekával. Spor tím ale nekončí. "Jsme zmocněni k tomu, abychom využili všech právních prostředků, jak tedy tuzemského, tak mezinárodního práva k tomu, abychom takové rozhodnutí zvrátili, eventuelně se domáhali náhrady škody," řekl Zeman.

S názorem soudkyně Zeman nesouhlasí. "S odůvodněním rozsudku nesouhlasím v žádném případě. Dospěli bychom asi k naprosto neudržitelným závěrům, a to zejména v případech řádů, jejichž činnost byla násilně přerušena například tím, že všichni řeholníci byli internováni v koncentračních táborech," uvedl.

S rozhodnutím soudu je naopak spokojená zástupkyně Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Blanka Petrlíková. "Jsem spokojena, jedná se již o čtvrtý rozsudek, ve kterých nebylo žalobám Řádu německých rytířů vyhověno. Jsem přesvědčena, že bylo rozhodnuto po právu," řekla.

V závěrečných řečech dnes zástupci řádu znovu poukázali na to, že jim v prosinci roku 1948 Nejvyšší správní soud majetek, o který přišli, znovu přiřkl. Než však rozhodnutí nabylo právní moci, chopili se vlády komunisté, kteří verdikt soudu zamítli. Řád však rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nedostal, a řízení tak podle nich nebylo dosud ukončeno.

Soudkyně však návrh Německého řádu na přerušení řízení již dříve zamítla. Podle Petrlíkové žalobce neprokázal, že by byl po válce navrácen majetek řádu. Předložené doklady podle ní nesplňují zákonné podmínky pro navrácení majetku.

Nejznámější památku v Olomouckém kraji spravuje Národní památkový ústav v Olomouci. Loni ji navštívilo přes 102.000 lidí. První zmínky o Bouzovu pocházejí ze začátku 14. století, současnou podobu hrad získal na přelomu 19. a 20. století.

Martin Hromádka, Alena Vykydalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme