Hrad požádal o odklad exekuce v kauze Peroutka. Počkáme na Nejvyšší soud, říká Ovčáček

Kancelář prezidenta republiky podala návrh na odložení exekuce kvůli pokutě za nerespektování rozsudku v kauze Ferdinanda Peroutky. Zjistila to Česká televize. Pokutu ve výši 100 tisíc korun má Hrad zaplatit do čtvrtka a podle televize nemá návrh zatím vliv na její splatnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předává státní vyznamenání (ilustrační snímek z 28. října 2014).

Prezident Miloš Zeman předává státní vyznamenání (ilustrační snímek z 28. října 2014). | Foto: Fotobanka Profimedia

Podání návrhu zdůvodnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček: „Kancelář prezidenta republiky podala dovolání k Nejvyššímu soudu a součástí toho dovolání i podnět na vydání předběžného opatření ve věci omluvy," řekl.

„To znamená – my chceme, aby se celá věc nejprve vyřešila na úrovni Nejvyššího soudu, aby rozhodl o věci, nikoliv jen o dovolání, ale o věci předběžného opatření, a proto jsme požádali o odklad exekuce," dodal.

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová postup Hradu kritizuje. „Prezidentská kancelář pohrdá rozhodnutím soudu, všemi pravidly a jedná podle mne mimo hranice slušnosti,“ řekla.

Pondělní rozhodnutí o stotisícové pokutě doposud není pravomocné, takže ji zatím exekutor vymáhat nemůže, i kdyby ji Hrad ve čtvrtek nezaplatil. Žádost teď bude soudní exekutor posuzovat.

Těžko se můžu omluvit za to, že neexistuje článek, který jsem četl, vzkázal Zeman

Číst článek

Právník Terezie Kaslové František Vyskočil má za to, že odložení exekuce je možné jen ve výjimečných případech. „Já jsem osobně přesvědčen, že ty podmínky dány nejsou, protože se skutečně jedná o zcela výjimečný instrument, který na tento případ vůbec nedopadá, takže jsem přesvědčen, že by soudní exekutor měl i nadále konat,“ řekl.

Exekuční návrh na Kancelář prezidenta republiky podala na začátku října právě Terezie Kaslová. Chce se tak domoci omluvy v kauze Hitler je gentleman, kterou Hradu nařídil odvolací soud. Exekutor následně za nerespektování rozsudku vyměřil pokutu 100 tisíc korun, potvrdil v pondělí František Vyskočil.

Spor se týká výroků prezidenta Zemana, které pronesl loni v lednu na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi. Podle nich je Peroutka autorem článku s názvem Hitler je gentleman a výroku „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky".

Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal a že autorem citátu je novinář Jan Stránský. Prezident Zeman ale trvá na tom, že text četl.

Eliška Malínská, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme