Hradní protokolář Forejt ve funkci skončil, píše server Neovlivní

O osudu šéfa hradního protokulu Jindřicha Forejta už je rozhodnuto. Jeden z blízkých spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana ve své funkci skončil. Informoval o tom v neděli server Neovlivní.cz. Podle něj Hrad oficiálně oznámí jeho odchod z funkce tento týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

setkání Miloše Zemana s velvyslanci, Jindřich Forejt

setkání Miloše Zemana s velvyslanci, Jindřich Forejt | Foto: Martin Svozílek

„Už je rozhodnuto, ve funkci šéfa protokolu skončil. Nyní se pro něj hledá nové uplatnění, je možné, že prezident si jej na Hradě ponechá,” uvedl pro server Neovlivní.cz vysoce důvěryhodný zdroj blízký Hradu.

Dodal, že rozhodnutí padlo už na konci minulého týdne. „V pátek už byla Forejtova kancelář zapečetěna,” řekl. Jeho slova o zapečetění kanceláře se shodují také s informacemi Radiožurnálu.

Konec Forejta ve funkci šéfa hradního protokolu potvrdil Neovlivní.cz ještě druhý zdroj. Oficálně má být podle něj oznámen během nadcházejícího týdne. „Jindřich Forejt je nyní nemocný, leží doma,” dodal.

Hrad celý víkend odmítal informace kolem Forejta potvrdit. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček informaci o odchodu hradního protokoláře z funkce nepotvrdil, ale také nevyvrátil.

Jindřich Forejt je ředitelem protokolu od roku 2004. V minulosti čelil skandálu kvůli údajně nedokončenému vysokoškolskému vzdělání. Musel také vysvětlovat nesrovnalosti kolem státních vyznamenání a telefonátu s Jiřím Bradym.

Kdyby můj tým dělal takové excesy, vyměnil bych ho, naznačil Sobotka a zkritizoval hradní protokol

Číst článek

Naposledy si prezident Miloš Zeman stěžoval, že ho protokol mylně informoval o neúčasti amerického velvyslance Andrewa Shapira při udílení státních vyznamenání 28 října na Pražském hradě.

V minulosti se mluvilo o tom, že by se z Forejta měl stát velvyslanec ve Vatikánu. Prezident Zeman mu v jednu chvíli podle médií dodal i podpis na pověřovací dekret, který by mu umožnil stát se velvyslancem. Server Blesk.cz nicméně před několika dny napsal, že z Forejtova plánovaného jmenování velvyslancem nakonec sešlo.

Český rozhlas, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme