Hříchy protokoláře Forejta: telefonát s Bradym, neviditelný Schapiro i neoprávněné používání titulu

PŘEHLEDNĚ. Hradnímu protokolu šéfoval už za prezidenta Václava Klause. Přestože se měl před nástupem Miloše Zemana stát velvyslancem ve Vatikánu, nakonec zůstal hradním protokolářem. Podle spekulací některých médií Jindřich Forejt zřejmě tento týden ve své funkci skončí. Jeho jméno se v posledních měsících často objevovalo v souvislosti s hradními přešlapy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček a Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě.

Jiří Ovčáček a Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě. | Foto: Filip Jandourek

1. „Neviditelný“ velvyslanec Schapiro

Hradní protokol mohl podle oficiálního sdělení Hradu za prezidentův nedávný omyl. Miloš Zeman ve svém projevu k výsledkům amerických prezidentských voleb nařknul velvyslance v Praze Andrewa Schapira, že nebyl v den státního svátku na předávání státních vyznamenání. Jak se ale později ukázalo, Schapiro na Pražském hradě byl, a prezident se musel omluvit. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček později oznámil, že prezident z chybné informace nevyvodí žádné důsledky.

2. Kauza Brady

Volal, nebo nevolal ředitel hradního protokolu Jiřímu Bradymu ohledně udělení státního vyznamenání? Tuto otázku kladli novináři Jiřímu Forejtovi několikrát, vždy ale odmítl odpovědět. Po předání vyznamenání, první listopadový den, nakonec Forejt potvrdil, že Jiřímu Bradymu ohledně ocenění volal. Prý ho ale jen informoval o tom, že je na vyznamenání navržen.

3. Zemanův pozdní příjezd na pohřeb Kováče

Forejt letos v říjnu také sklidil kritiku za pozdní příjezd prezidenta Miloše Zemana na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Časový harmonogram přitom domlouvaly protokoly obou zemí. Česká delegace včetně bývalé hlavy státu Václava Klause nestihla začátek pohřbu a dorazila zhruba se čtvrthodinovým zpožděním.

4. OSN není NATO

Hrad loni v září udělal také chybu při přijetí generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. V Trůnním sále Pražského hradu vyvěsil místo vlajky Severoatlantické aliance vlajku OSN. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček tehdy uvedl, že jde o interní záležitost Hradu, které bude věnována pečlivá pozornost, aby už se neopakovala.

5. Neoprávněné používání vysokoškolského titulu

Forejtovi se koncem roku 2013 také vytýkalo, že užíval vysokoškolský titul, který nezískal. Forejt zřejmě nikdy vysokou školu nevystudoval, ačkoli v jeho oficiálním životopisu Hrad v kolonce vzdělání uváděl dvě vysoké školy: Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Mnichovskou univerzitu Ludvíka Maxmiliána. Forejta se ale postupně zastali jak bývalý prezident Klaus, podle kterého byl nejlepším protokolistou za sto let této země, tak i současný prezident Zeman.

Hradní protokol kritizoval nejen premiér

Přešlapy ředitele hradního protokolu kritizoval v polovině listopadu premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ve vysílání České televize naznačil, že pokud by jeho tým dělal excesy jako protokol prezidenta republiky, přistoupil by k personálním změnám.

„Myslím si, že je důležité, aby okolí prezidenta fungovalo profesionálně a nedostávalo ho do těchto situací. Kdyby se to stalo mně, tak budu primárně řešit odpovědnost lidí, kteří tento servis na Úřadu vlády zajišťují,“ řekl Sobotka.

Zemanův tým kritizovala i Miroslava Němcová, poslankyně ODS a někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny. „Všechny tyhle excesy, které si myslíme, že se týkají jenom nás, díváme se na ně my, kroutíme nad nimi hlavou, tak oni se v nějaké podobě určitě dostávají i za naše hranice,“ podotkla.

Kdo je Jindřich Forejt?

Jindřich Forejt se narodil 26. října 1977 v Karlových Varech, post ředitele hradního protokolu zastává od dubna 2004. V Kanceláři prezidenta republiky je zaměstnán od roku 2002. S protokolem jako s profesním oborem se měl možnost seznámit při studijním pobytu v Bavorsku. První protokolární zkušenost získal v Mnichově na protokolu vévody bavorského.

Forejt patří k blízkým prezidentovým spolupracovníkům. Miloš Zeman se ho také v minulosti několikrát zastal. Předloni v říjnu pak řekl, že chce, aby ředitel hradního protokolu zůstal ve své funkci do konce Zemanova funkčního období. Poté by podle něj mohl obsadit post velvyslance ve Vatikánu, o který měl Forejt dlouhodobě zájem.

setkání Miloše Zemana s velvyslanci, Jindřich Forejt | Foto: Martin Svozílek

Forejt dlouhodobě čelil soustavnému tlaku ze strany kancléře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce a vlivného zákulisního hráče Martina Nejedlého, kteří se s ním podle serveru Neovlivní.cz dlouhodobě neshodli a snažili se ho zbavit.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme