Hromadná doprava v Praze zdarma nebude, rozhodli radní. Ovzduší se částečně vyčistilo

Praha prozatím nezavede kvůli smogu veřejnou dopravu zdarma. Důvodem je odvolání smogové situace. Pokud by opět nastala, bude to městská rada řešit. Omezení pro automobily město nechystá. Postup města kritizuje opoziční ODS, která jej obviňuje z pasivity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské metro (ilustrační foto)

Pražské metro (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Stav regulace odvolali meteorologové v noci na úterý. Zůstala ale stále smogová situace. Hodnoty polétavého prachu v ovzduší se ale stále zlepšovaly, takže dopoledne odvolal Český hydrometeorologický ústav v Praze i smogovou situaci.

„Měli jsme připraveno, že MHD bude zdarma, a to mimo jiné v součinnosti s Českými drahami. Město bylo připraveno zavést MHD zdarma od úterních 12:00 do čtvrteční noci. Teď máme dobrou zprávu, že se situace zlepšila. Jsme připraveni kdykoliv svolat radu, která by hlasovala o bezplatné MHD a jsme připraveni to vždy udělat až do odvolání. Nyní rozhoduje počasí a my na to musíme reagovat," řekl Dolínek.

Česko a prach? Čtvrtina stanic loni hlásila překročení limitů. Podívejte se, jak se dýchá u vás

Číst článek

Pokud by město vyhlásilo veřejnou dopravu zdarma, vyšlo by to město denně na asi čtyři miliony korun. Náklady by Praha uhradila z rozpočtové rezervy a neplatil by je dopravní podnik. Ten má podle Dolínka připraveno přes čtyřicet autobusů a také dvě soupravy metra, které by dopravu posílily. „MHD zdarma jsme schopni zavést do dvou hodin," řekl Dolínek.

Smogovou situací se radní zabývali po asi pěti dnech, kdy v Praze začala. „Koalice (primátorky) Adriany Krnáčové tak dlouho řešila, co dělat, až se smog rozpustil sám," řekl předseda pražské ODS a opoziční zastupitel Filip Humplík.

Kvůli smogu magistrát zakázal vjezd aut do centra v roce 1996. Zákaz tehdy způsobil dopravní kolaps. Na silničních obchvatech a příjezdech se vytvářely mnohakilometrové stojící kolony vozidel. Zpožděna byla i MHD.

Situace se zlepšuje po celé republice kromě Zlínska

Kvůli smogu je nyní zdarma městská autobusová doprava v Přerově. Bez placení tam mohou lidé jezdit od pátku minulého týdne, o den dříve byla v Olomouckém kraji vyhlášena smogová situace. O zavedení hromadné dopravy zdarma uvažuje plzeňský magistrát či vedení Středočeského kraje. To ale čeká na postoj Prahy.

Signál regulace kvůli smogu platí už pouze v Plzeňském kraji. Některé podniky tak musí omezit výrobu. Situace se ale zlepšila ve středních Čechách, v Olomouci a v Praze, kde mohli meteorologové regulaci odvolat. Během úterního dopoledne dokonce Český hydrometeorologický ústav v Praze a Středočeském kraji zrušil i smogovou situaci.

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Praze a čtyřech krajích, na Zlínsku ji ale vyhlásili

Číst článek

Situace se naopak opět zhoršila ve Zlínském kraji. Proto museli meteorologové vyhlásit smogovou situaci. Ta byla v tomto kraji v lednu vyhlášena už třikrát, naposledy minulý pátek. Hodnoty polétavého prachu v ovzduší podle Českého hydrometeorologického ústavu i nadále stoupají.

Meteorologové odvolali v úterý dopoledne smogovou situaci v Jihočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Není vyloučeno, že se však vyšší koncentrace prachu v následujících dnech opět vrátí. Smogová situace platí už jen ve čtyřech krajích České republiky, ve Zlínském, Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme