Info.cz: hackeři útočili na ministerstvo zahraničí rok a ukradli přes 7000 dokumentů

Počítačový útok na ministertvo zahraničí trval nejméně jeden rok a hackerům se za tu dobu podařilo ukrást více než 7000 dokumentů, uvedl ve středu server Info.cz.. Některé dokumenty přitom obsahovaly citlivé informace. Držitel těchto informací může mít podle Národního centra pro kybernetickou bezpečnost (NCKB) nad Českem strategickou výhodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

práce na počítači, počítač, hacker, programátor

práce na počítači, počítač, hacker, programátor | Foto: Fotobanka Pixabay

Hackeři prolomili podle serveru 168 účtů, do systému se připojovali z různých adres, a to nejčastěji ráno mezi 6 a 7 hodinou. Nejdelší dobu strávili v centrálním účtu, ze kterého se příchozí zprávy přidělují účastníkům, a také v účtech ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD, bývalých náměstků Petra Druláka a Jakuba Kulhánka a současného náměstka Ivo Šrámka.

NCKB míní, že získané informace lze použít mimo jiné k útokům na domácí instituce a zahraniční partnery. Mohou také oslabit pozici ČR při vyjednávání. Hackeři získali i zprávy ze zastupitelských úřadů nebo informace o jednání ve vojenském výboru EU, napsal server.

Server neovlivni.cz dnes zase napsal, že IP adresy, z nichž hackeři stahovali, směřují do Ruska, Británie, Německa i ČR. Na Zaorálkův e-mail hackeři přistupovali z adresy, na které je ruské phpBB fórum. Server je pak hostován v Německu. U dalších 30 adres je možné vysledovat spojení s aktéry, kterým americké služby připisují útok na Demokratickou stranu v USA. Ani to ovšem podle expertů, kteří se případem kyberútoku v Černínském paláci zabývají, neznamená, že za útokem je Rusko, uvedl neovlivni.cz.

Nešlo o test školáka, útočník na ministerstvo dobře věděl, co dělá, říká expert na kyberbezpečnost

Číst článek

Zprávu o hackerském útoku vyslechnou ministři na nejbližším zasedání vlády zřejmě v režimu důvěrné, řekl dnes novinářům nový ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jiří Lang. Materiál shrne, co experti dosud o útoku zjistili, bude obsahovat i dílčí doporučení pro státní instituce.

Ministerstvo zahraničí sledovalo aktivitu počítačových pirátů ve svém systému od začátku ledna. Zaorálek v úterý řekl, že útok musel podle expertů provést jiný stát. Zdůraznil, že hackeři nepronikli do interní sítě úřadu, v níž by mohli najít tajné informace. Uvedl také, že „útok připomínal útok, který byl proveden na internetový systém Demokratické strany v USA“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme