Jak odradit mladé od cigaret a alkoholu? Nákup jedině na platební kartu, prosazuje koordinátor Vobořil

Češi jsou ve spotřebě alkoholu třetí v Evropě. Českou republiku za to nedávno kritizovala Světová zdravotnická organizace. Proto přišel národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil s návrhem, že za cigarety a alkohol se bude platit pouze bezhotovostně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi vedou hned několik žebříčků. Alespoň co se konzumace alkoholu a tabákových výrobků týče

Češi vedou hned několik žebříčků. Alespoň co se konzumace alkoholu a tabákových výrobků týče | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Podle Vobořila by se tak omezila dostupnost a spotřeba návykových látek mezi dětmi. Policejní kontroly totiž ukazují, že děti mají v České republice k alkoholu blízko. Poprvé se s ním podle statistik setkají už zhruba ve dvanácti letech. A první cigaretu vykouří ještě o rok a půl dřív.

„Na co neustále upozorňuji je, že alkohol je extrémně dostupný a že se nedodržují ani stávající zákony, jako je nedostupnost alkoholu mladším lidem 18 let, a chceme se dívat na modernější možnosti, jako je třeba omezení dostupnosti díky bezhotovostním platbám,“ řekl Vobořil.

Češi schytali kritiku za pití alkoholu, jsou třetí největší pijáci v Evropě

Číst článek

Specialista na bezhotovostní platby Pavel Juřík vysvětlil, jak nový systém bude fungovat. Pokud zákazník zaplatí alkohol nebo cigarety kartou pro děti mladší 18 let, systém prodavačku upozorní, jaké zboží má vyřadit, aby mohla prodej dokončit.

„Máme informaci, že v létě příštího roku už jeden z největších českých řetězců ve všech svých prodejnách v České republice zavede pokladní systém, který právě bude schopen zabránit prodeji tabákových a alkoholických výrobků, pokud ten mladistvý bude používat kartu, která bude určena pro mladé klienty,“ vysvětlil Juřík.

Větší zásah než Babišovo EET, tvrdí Benda

Předseda zdravotního výboru Rostislav Vyzula z hnutí ANO je o nápadu ochotný diskutovat. „Já myslím, že to není úplně tak jednoduché, jak si to představuje pan Vobořil. Je potřeba o tom diskutovat, jaká ta forma by byla možná. Ale pochopitelně by bylo dobré, kdyby to bylo pod nějakou kontrolou,“ řekl Vyzula.

Podle poslankyně Soni Markové z KSČM takové opatření nebude fungovat. „Já si myslím, že to není cesta, která by byla účinná. Jediná možnost, jak zabránit, aby osoby mladší 18 let konzumovaly alkohol, je ta, že budeme mít spíše specializované obchody,“ navrhuje jiné řešení.

Alkohol, konopí a cigarety: čeští studenti v jejich konzumaci výrazně převyšují evropský průměr

Číst článek

Vobořilův nápad kritizuje také poslanec ODS Marek Benda. „Viděli někdy vesnickou hospodu? Představa, že se tam bude platit kartama? Že kartou budu platit jedno pivo? Jasně, snažíme se, aby děti nepily, ale představa, že to vyřeším tím, že všechno budu muset platit kartama, že každý bude muset mít platební terminál, to je větší zásah než Babišovo EET,“ kritizoval Benda.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme